The Disaster Artist av Greg Sestero

The Disaster Artist (film)

Har du hørt om The Room? Det er en film som har blitt et kultfenomen. En filmkalkun, inkompetent laget på alle fronter, med en uforglemmelig hovedrolletolkning av mannen som også skrev, regisserte, og egenfinansierte filmen… Tommy Wiseau. Etter flere år med ryktespredning om filmen på en «du er bare nødt til å se de greiene her» måte, fortalte den andre hovedrolleinnehaveren, skuespiller og venn av Tommy, Greg Sestero, historien om hvordan de møttes, hvordan det var å spille inn The Room, og alt som skjedde etterpå. Resultatet ble en dokumentarbok som er fascinerende ærlig om livet på bunn i Hollywood, hvor det er så mange unge, pene og håpefulle, men så få sjanser. Greg – ung, retningsløs – møter Tommy – eldre, hemningsløs – på et skuespillerkurs. Greg tenker at her er en fyr som virkelig lever for kunsten, en det går an å lære av. Tommy er først og fremst positivt overrasket over at noen er interesserte i å prate med ham. De blir gode venner, bestemmer seg for å flytte til Hollywood og slå gjennom (uforklarlig steinrike Tommy har selvfølgelig en leilighet de kan bo i) og Greg finner etterhvert ut at det ikke er bare bare å være romkamerat med en eksentriker i 40-åra. Men så får Tommy en glitrende ide – de skal selvfølgelig lage sin egen film. En film om to bestevenner. Og en femme fatale…

Boka er morsom, litt trist, og rørende om vennskap, filmindustri, og det å være nær en som ikke er helt psykisk frisk (men som har nok av penger og stå-på-vilje).

En stor fan av The Room er en annen original auteur – James Franco. Franco slo gjennom som tenåringskjekkas i serien Freaks & Geeks, men har ved siden av skuespillerkarrieren pleiet en etterhvert omfangsrik karriere som regissør og filmskaper. Francos filmer har ofte lavt budsjett, omhandler gjerne klassisk amerikansk litteratur eller filmskaping, han spiller som regel i dem selv eller tauer inn kjente ansikter man må anta skylder ham en tjeneste, de blir fort laget og deretter dumpet på Netflix. Han er på mange måter interessant som en moderne trash-regissør, som gjennom et godt nettverk og ved hjelp av sin mer anerkjente skuespillerkarriere greier å fortsette å lage disse snåle filmene i rasende tempo. Det er ikke rart at han så en slags sjelebror i Tommy Wiseau, og at han gikk inn for å filme Greg Sesteros bok – men overraskende nok ble resultatet, til en forandring, temmelig strålende.

For de som kjenner Francos oeuvre er det mange kjente grep – fokuset på det ensomme geni, en rollebesetning fra kontaktlista (Franco selv spiller Tommy, broren hans spiller Greg, bestevenn Seth Rogen dukker opp som kameramann) – men i denne filmen klaffer humor, kjemi og manus på et nytt nivå. The Disaster Artist er blitt en sjarmerende komedie med et kledelig melankolsk drag. Som en av de eldre skuespillerne sier etter å ha svimt av på det alt for varme settet til The Room, en dag hvor man lager film er uansett nesten alltid bedre enn de fleste andre dagene.

Og i blant er det verdt å se resultatet også.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Bestill filmen fra Bærum bibliotek (DVD / blu-ray)

Translate »