I’m a girl, it’s fantastic av Ida Neverdahl

Er du tegneserieinteressert har du kanskje allerede fått med deg navnet Ida Neverdahl. På tross av sin unge alder er hun allerede for en veteran å regne da hun begynte med nett-tegneserier som tenåring (og har naturligvis også lagt et spor av DeviantArt, tumblr og instagram-kontoer etter seg). Årets utgivelse I’m a girl, it’s fantastic er etter min mening hennes beste og mest helstøpte verk så langt. Temaene kan være alvorlige – for eksempel spiseforstyrrelser og seksuell trakassering – men de er fortalt om på en så vakker, fantasirik og særegen måte at det ikke er mye som likner. Neverdahl har nok sine tegneserieforbilder men boka får meg til å tenke på Hayao Miyazakis fantasiverdener, de morsomste jentene på twitter og Francesca Lia Blocks 90-talls klassiker Drager på Manhattan.

For mange år siden leste jeg en anmeldelse av Mira Nairs film Vanity Fair hvor anmelderen mente at det at filmen var regissert av en kvinne gjorde at perspektivet til filmen ble alt for sympatisk ovenfor hovedpersonen Becky Sharp, og tenkte for meg selv at betyr ikke det at 99% av media er alt for sympatisk ovenfor sine mannlige hovedpersoner? Femten år seinere er det deilig å se flere og flere historier som disse nydelige tegneserienovellene som like naturlig forteller om tingene jenter drømmer om, sliter med, blir sinte av og ler av som det er naturlig at mannlige kunstnere skal få fortelle sine historier uten at det blir gjort noe nummer ut av perspektivet deres.

Denne boka anbefales varmt til alle som synes jenter er fantastiske og alle som setter pris på stor og original tegneseriekunst.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »