9788205388963Denne klaustrofobiske historiske romanen er en ordentlig godbit for de av oss som foretrekker skrekkhistoriene våre stemningsfulle, tvetydige og (nogenlunde) realistiske. Boka omhandler Edgar Allan Poe sitt liv fra den spede starten som adoptert sønn hos en rik familie, til mer og mer desperat og fattig forfatter. Rykkinnforfatter Frobenius beskriver et svunnet Amerika upåklagelig – man blir helt overbevist av de stive og formelle formene, de små dagligdagse grusomhetene, og virkeligheten ved å være fattig og syk på 1800-tallet. Men selv om romanen er mye basert på Poes virkelige liv er ikke dette en biografisk roman.

Hovedforholdet i boken er mellom Poe og Rufus Griswold, en redaktør som blant annet jobbet med antologier med amerikansk litteratur. Hver mann forsøkte å utnytte den andre for å fremme sin egen karriere, men problemet var at de ikke riktig kom overens. «Vennskapet» deres var fullt av fornærmelser, sladder og stygge påstander, som Griswold fortsatte med lenge etter at Poe var død – han skrev en infamøs nekrolog hvor det er like tydelig at han beundret verkene nesten like mye som han avskydde mannen. Frobenius gir oss en fascinerende lesning av denne merkelige situasjonen. Samtidig er Jeg skal vise dere frykten en skrekkroman som er skrevet helt i Poes egen ånd. Etter hvert som hans skrekkfortellinger blir mer kjente, blir han klar over at en seriemorder kopierer drapene i fortellingene hans og gjør de virkelige… og det skal vise seg at denne morderen står han nærmere enn han tror.

Denne boka er et spennende historisk portrett av amerikansk storby og fattigdom, av plagede karakterer, frykt og mørke. Ei bok spesielt for alle oss som liker å lese mens regnet hamrer mot vinduet.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

Anbefalt av Elin

Translate »