Her får du tips om noen av de mest spennende utgivelsene fra og om Japan.

Japan er et fascinerende land med en mangfoldig kultur og japansk litteratur har i økende grad vakt interesse i Norge de senere årene. Fra før kjenner vi blant andre Haruki Murakami, Yukio Mishima og Kazuo Ishiguro, men nå er heldigvis enda flere forfattere blitt oversatt til norsk.

Knakketiknakk. Korte fortellinger fra Japan 1895-2012
Redaktører: Reiko Abe Auestad, Ika Kaminka, Magne Tørring

Knakketiknakk er gull for alle som ønsker å vite mer om japansk litteratur. Hver av de 35 korte tekstene i boken er alle virkelig gode på sin egen karakteristiske måte, og gir mange og svært ulike inntrykk og uvante perspektiver. Foran hver fortelling får vi en kort presentasjon av forfatteren, og fortellingene er plassert kronologisk etter når de er skrevet. Forordet gir en spennende innføring i japansk historie og et litterært system som er totalt annerledes enn vårt eget. Det er en spennende og usedvanlig vellykket samling fortellinger utfordrer vårt bilde av Japan og av den japanske litteraturen – og av hva en novelle er og kan være.

 

Pupper og egg
av Mieko Kawakami

Natsu lever et ensomt liv i et nedslitt strøk i Tokyos. En dag får hun besøk av storesøsteren Makiko, som har blitt besatt av tanken på å forstørre brystene. Hun har også med seg datteren Midoriko, som har sluttet å snakke. De snakker sammen og forbi hverandre, og vi aner etter hvert bakgrunnen for Makikos kroppsfiksering og hvordan forholdet til datteren er blitt så sårbart. Det er en fortelling om relasjoner og om identitet, tar opp hva det vil si å ikke bare ha, men å være en kropp.

 

Døgnåpent
av Sayakata Murata

Keiko har aldri passet inn noe sted, hverken hjemme i familien eller på skolen. Men når hun i tenårene begynner å jobbe i en døgnkiosk i Tokyo der arbeidsinstruksen er krystallklar, faller alt på plass for henne – hun trives godt med de daglige rutinene, servicen hun yter kundene og det jevne og repetitive livet og går inn i rollen som den perfekte medarbeider, med stor glede. Hun lever og ånder fremdeles for jobben når vi møter henne som 36-åring. Det sosiale presset er stort i Japan, og venner og kolleger synes etter hvert at det er på tide at hun skaffer seg et bedre liv, det vil si en mann og en familie. Men vil det å endre den behagelige tilværelsen egentlig kunne gjøre livet bedre?

 

Merkelig vær i Tokyo
av Hiromi Kawakami

38 år gamle Tsukioko lever utenfor de strenge japanske idealene om å stifte familie og få barn. Hun har en kjekk kjæreste, men forkaster ham av grunner hun ikke klarer å sette ord på. En kveld støter hun tilfeldigvis på sin gamle lærer, Sensei, som er tretti år eldre, pensjonert og lever alene. Et spesielt vennskap og etterhvert kjærlighetsforhold oppstår mellom de to: De møtes for å spise, for å drikke (framfor alt for å drikke) og for å fordrive tiden sammen, uten å snakke så mye. Det er også laget en tv-serie basert på romanen.

 

Katten
av Takashi Hiraide

Et barnløst forfatterektepar i trettiårene leier et lite hus i utkanten av Tokyo. De jobber begge hjemme og forholdet er i ferd med å gå langsomt i oppløsning. Men en dag dukker en liten katt opp på kjøkkenet deres, et vakkert vesen som vekker noe i det stillestående livet deres, og gir dem øyeblikk med glede i hverdagen. Paret begynner igjen å snakke sammen og å legge planer for fremtiden. Katten er blant annet blitt beskrevet som en poetisk selvbiografisk essayroman.

 

Kunsten å bli glad i seg selv
Yukiko Motoya

En roman som tar utgangspunkt i eksplosjonen i Fukushima og ettervirkningene den medførte. Linde drømmer om vennskap og samhørighet, men vil samtidig også være alene, og hun tar ofte valg som fører til ensomhet heller enn nærhet.

 

Ete, pule, drite, føde, drepe, blø
av Hiromi Ito

Dikt og kortprosa skrevet fra 1978 til i dag, oversatt og utvalgt av Ika Kaminka. Hiromi Ito er en prisbelønt forfatter som har viet livet sitt til å skrive om kroppen og opplevelsene med å være i den. Her går det i underlig sex, saftige måltider, livet med en katt, kompliserte følelser, kjærlighet, fødsler og generell ambivalens.

 

Alt dette er Tokyo. Japan sett fra gateplan
av Ina Strøm

Boken forteller om japansk kultur, tankesett, tradisjoner og historie – sett fra gateplan i tolv av Tokyos særegne bydeler. Disse delene av den japanske hovedstaden er svært ulike i tempo, befolkning, arkitektur og historie. Forfatter Ina Strøm beveger seg rundt i byen, møter lokalbefolkningen og deler sine egne erfaringer samtidig som hun beskriver Tokyo og Japans ulike sider. Ina Strøm kom også med En japansk vår i 2020, en skildring av mennesker Ina Strøm møter på reise gjennom landet der Japans historie er flettet inn i fortellingen.

Translate »