I skrivende stund står det januar i kalenderen, men det er lite som minner om vinter når jeg kikker ut av vinduet. Hvor er minusgradene og snøen?
Her er fire bøker som kanskje kan sette deg i vinterstemning:

 

Snøhvit-trilogien av Salla Simukka
d som blod er den første boka i denne finske krimtrilogien av Salla Simukka. Den åpner med en scene fra det kjente eventyret Snøhvit og de syv dvergene. På finsk kalles Snøhvit for Lumikki, akkurat som hovedpersonen vår. Men det er ikke mye prinsesse i 17 år gamle Lumikki, som trener kampsport, bor alene på hybel, er vegetarianer og stort sett holder seg for seg selv. Hvorfor? Jo, årevis med mobbing har gjort henne hard og lukket. Det er best å ikke blande seg i andres affærer…

Lumikki går på kunstlinjen i den finske byen Tammerfors. Det er den kaldeste vinteren på lenge, frosten dekker hele byen. Alle fryser. En dag kommer hun over noen vaskede hundreeurosedler som henger til tørk på skolens mørkerom. Det virker som noen av de har blod på seg, men det kan vel ikke stemme? Hva skal hun gjøre? Før hun vet ordet av det er hun innblandet i en grov kriminalsak, hvor blant annet narkotika, russisk mafia og mord er noen av stikkordene.

En spennende og litt annerledes krim! Passer for deg på ungdomstrinnet og oppover.

 

 

Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes
Dette er en frittstående oppfølger til «Død manns kiste», om vennene Leif og Paul. Iditarod er verdens lengste og tøffeste hundesledeløp (fakta!). Løpet foregår i Alaska, kjent for sine lange og kalde vintre. I januar er gjennomsnittstemperaturen -35 grader!

Leif skal delta i løpet og ligger an til å få en god plassering, men så forandrer været seg brått om til storm og Leif befinner plutselig alene i ødemarken. Ikke bare handler det om å overleve ute i kulda, gulleventyret i Klondike og hundekjøring – Leif blir også vitne til grov miljøkriminalitet.

Boken ble nominert til u-prisen og passer for deg på ungdomstrinnet.

 

 

 

 

Game of thrones av George R.R. Martin
Game of Thrones, eller En sang om is og ild, som serien heter på norsk, trenger vel ingen introduksjon? Kaldere blir det ikke, nå kommer vinter’n!

Det er mange brutale scener i disse bøkene, du finner de derfor på fantasyhylla i voksenavdelingen. Anbefales fra videregående og oppover.

 

 

 

 

 

 

Min historie: biografi av Petter Northug
Interessert i skisport? I denne selvbiografien blir vi bedre kjent med en av Norges mest omdiskuterte og kjente skiløpere. Her er det mye humor, men også et innblikk i psyken til en idrettsutøver.

Translate »