Olive Kitteridge av Elizabeth Strout

Olive Kitteridge er en novelle-samling som tar sted i en liten kystby i Maine, USA. Denne boken fikk Pulitzer-prisen som beste skjønnlitterære bok i 2009. Boken har også blitt filmatisert som en kritikerrost miniserie som ble vist på HBO i 2014.

Den lille kystbyen Crosby i Maine, USA, kan virke som ingensteds, en ubetydelig liten by på enden av kontinentet, men gjennom Strouts skildringer får vi innblikk i livets største dramaer: sorg, håp, svik, kjærlighet, skuffelse og tro. Forfatteren binder sammen tretten innholdsrike og realistiske fortellinger gjennom en uforglemmelig karakter – Olive Kitteridge.

En av historiene tar sted i en begravelse hvor enken får nyss om hennes avdøde ektemanns utroskap. En annen viser en gisselsituasjon på et sykehus. Et annet sted blir en salong pianist overrasket av en fordums ekskjæreste som bringer med seg vonde minner. Vi møter en ung kvinne som kjemper mot anoreksi. Disse historiene viser livet til vanlige mennesker med sine oppturer og nedturer. Vi møter et bredt spekter av et persongalleri, med den sterke og sårbare Olive Kitteridge midt i, eller i en forbigående setning. Med sin bryske væremåte kan denne tidligere mattelæreren oppleves som utilnærmelig og til tider uvennlig av de rundt henne, men hun utviser også tålmodighet, medmenneskelighet og en overraskende innsikt i andres sjeleliv til de hun mener gjør seg fortjent til slikt.

Flere av historiene gjør inntrykk uten et påtrengende behov for å stå i sentrum av boken. De har alle sammensatte og troverdige karakterer – ingen slipper unna et par lyter, om de så er store eller små. Vi blir godt kjent med Olive, og i flere av historiene er hun hovedpersonen. Her gjennomgår hun ofte brutale selvinnsikter og lærer seg bedre å kjenne jo eldre hun blir, som vi alle gjør gjennom livet. Dette er ikke en dame man får en godfølelse av, men man kan likevel ikke unngå å bli glad i henne. Boken er svært velskrevet og den henger ved en lenge etter at siste side er avsluttet.

Vi har også boken på engelsk, og filmatiseringen på DVD!

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »