Tekst: Erik Silkoset

Noen trenger litt tid på seg, andre treffer midt i blinken på første forsøk. Her er tre eksempler på debutbøker fra forfattere som traff godt. To relativt ferske forfattere fra vårt eget land og en ganske så kjent en fra det mystiske landet over dammen.

Nora Eide – Familien din (Noveller. Flamme forlag. 2017)
Hva er greia med familie? Hvorfor er det så mye rot og styr og vanskeligheter innimellom alt det som egentlig bare skal være trygt og godt?
Og når alt kommer til alt; hva er egentlig en familie? Er det biologisk bestemt eller kan man velge seg noen andre om man ikke er fornøyd med de man fikk utdelt?

Nora Eides debutbok er en samling tekster som utforsker familiebegrepet. Boka består av en lang serie forskjellige tekster, men de er ikke like adskilt fra hverandre som det som er vanlig for novellesamlinger. Det blandes mellom små historier, dialoger og fragmenter i ulik lengde. Ulike hendelser, personer og familier, men hele tiden en følelse av at alt foregår i samme univers.

Kan man finne nye foreldre på nettet?
Hvorfor stjeler man babyen til søstera si?
Og hvis du har behov for kjærlighet og støtte, er det OK å late som man er barnet til noen med demens?

Boka gir kanskje ikke noen definitive svar på alle problemstillingene den presenterer, men Nora Eide pirker godt og interessant borti hva familie er, kan være og bør være.

Tips til videre lesning: Nora Eide – Søkenbarnet ditt (Novelle. Flamme Forlag. 2019). Boksingel utgitt i etterkant av debutboka. En novelle som kretser rundt samme tematikk. Muligens et utelatt kapittel?

 

Gine Cornelia Pedersen – NULL (Roman. Oktober forlag. 2013)
Ung jente sliter med psyken
Ung jente brenner inne
hvorfor er det ingen
som ser at hun brenner inne?

Hovedperson er ung jente
ung jente utsetter seg for farer
stormer inn i ting
stormer med full kraft
holder ingenting tilbake

ROPER OG FORTVILER
STYGGE TING
I STORE
BOKSTAVER

Gå på audition
slå opp med kjæreste
finne ny kjæreste

LØPE
ELSKE
GRÅTE
VÆRE FRI
ÅPEN MOT ALT
LEVE
LIVET
FANTASTISK

Fra null til hundre.
Over på et blunk.
Ferdiglest på null komma niks.

For denne boken vant Gine Cornelia Pedersen Tarjei Vesaas debutantpris i 2013. I tillegg til å skrive bøker er hun også skuespiller. For mange er hun kanskje mest kjent for rollen som den unge (og lovende) forfatterspiren Nenne i TV-serien Unge Lovende.

 

Bret Easton Ellis – Under nullpunktet (Roman. Pax forlag. 1988)
En jevn aura av apati, hedonisme og likegyldighet. Emosjonelt avstumpede rikingbarn i 20-årene utforsker sine egne og andres grenser i et forsøk på å føle noe som helst.

Clay, en ung college-student, er hjemme på juleferie i Los Angeles og finner tilbake til sitt gamle miljø av venner og bekjente. En verden som har eskalert siden sist. Vi følger han og vennene hans inn i en sprekkferdig boble hvor alt handler om å ha det gøy. Hvor hver bidige handling er et forsøk på overvinne tilværelsens uutholdelige letthet og monotoni. Festing, dop, sex og prostitusjon. Grenser som viskes ut, tøyes og tråkkes over. Alt er bare på gøy. Ingenting er ekte. Andres følelser, egne følelser – hvem bryr seg?

Noen år før han ble verdenskjent på grunn av American Psycho, skrev Bret Easton Ellis denne boka og den kan på mange måter sees på som en slektning eller forgjenger. Miljøet har tydelige likhetstrekk. Den gufne atmosfæren av narsissisme og likegyldighet er minst like tilstedeværende. Språklig er den kanskje litt annerledes. Knappere og mer kompakt. Færre detaljerte beskrivelser av slips og visittkort.

Tips til videre lesning: American Psycho, Bright Lights Big City, Fight Club, valgfri bok av Bukowski

 

Ønsker du å låne en av disse bøkene? Trykk på tittelen her i innlegget for å finne den på nettsiden vår eller kom innom oss og spør etter boka!

 

Translate »