En ulastelig mann av Jane Gardam

Britiske Gardam var lite kjent i Norge før den elegante trilogien om en eldre advokat, hans hustru og hans rival ble oversatt i fjor, på tross av at hun er et velansett navn i hjemlandet. Men disse bøkene fortjener virkelig å bli lest.

Edward Feathers er et barn av det britiske imperiet. Født i Malaysia blir han oppdratt av en malaysisk barnepike, men så fort han er gammel nok til å gå på skole blir han sendt rett hjem til Storbritannia for å bli en gentleman. Dette kultursjokket skal prege hele hans liv, selv om han etterhvert blir en høyt ansett advokat som gjør karriere i Hong Kong. Derav hans livlsange kallenavn Old Filth – hvorav F.I.L.T.H står for Failed In London, Try Hong Kong. Etterhvert forelsker han seg og holder sammen med sin Betty inn i alderdommen, lykken tidvis truet av advokatrivalen Veneering.

En ulastelig mann er en nydelig komponert bok hvor fortiden alltid er til stede i enden av Edward Feather’s liv. Men selv om den på overflaten fremstår som et enkelt kjærlighetstriangel, er den virkelig historien om imperiets ende, måten de som ble født inn i det ble behandlet på og hvordan de ble preget av det. Boken har også varm humor og renner over av både innsikt og fortellerglede. I neste bind, En trofast hustru, er det Bettys historie som blir fortalt, og i tredje og siste bind er det Edwards rival Terry Veneering side vi får høre. Alle tre bindene anbefales på det sterkeste.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »