Vår tids klima- og naturødeleggelser er mildt sagt presserende og omfanget øker tilsynelatende for hver dag som går. Som en blinkende rød tråd gjennom hele denne utviklingen finner vi menneskeheten og vår påvirkning på omgivelsene våre. Krisene vi står overfor gjør det lett å føle seg maktesløs. Her er tre bøker som kan inspirere til refleksjon, engasjement og handling.

Arne Johan Vetlesen & Rasmus Willig – Hva skal vi svare våre barn?
Et naturlig sted å starte i arbeidet med å forbedre seg, er å bli bevisst de negative mønstrene man er fanget i. I denne boken presenterer forfatterne en rekke «ruser» de mener vi som samfunn er fanget i og som forhindrer oss fra å ta store nok grep i klimaarbeidet til at det virkelig monner. De mener vi må bryte med disse om vi skal bli i stand til å gjøre det situasjonen krever av oss.

For å minne oss om hva som står på spill, tar forfatterne utgangspunkt i våre barn. De påpeker at barna som vokser opp i Norge i dag vokser opp i en merkelig blanding av griseflaks og uflaks. De har vunnet i lotto ved å bli født i et av verdens rikeste land. Samtidig vil de i løpet av sin levetid oppleve at livsbetingelsene på kloden etter all sannsynlighet forverres dramatisk. Og mye av det vil ikke kunne reverseres når de selv overtar styringen. Etter forfatternes mening er dette vår skyld – vi som er voksne nå – og vi er nødt til å gjøre alt som ligger i vår makt for å sørge for at vi overleverer kloden i best mulig stand for våre etterkommere.

De påkaller mer gjennomgripende endringer enn det som følger av dagens klimapolitikk og viser til en rekke hindre som står i veien. Noen stikkord er: Klokkertro tro på teknologiske løsninger, sosiale medier, benektelse, avhengigheten av fossilt brensel og falsk optimisme. Det er kanskje ikke så lystig lesning, men som med alle former for selvransakelse så ligger muligheten for forbedring og hviler som en belønning på den andre siden av det ubehagelige og slitsomme arbeidet.

Er Hva skal vi svare våre barn? inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 363.7 V

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 2: Utlånt, forfallsdato 02/04/2024

Bestill tittelen i Bibliofil

Arne Johan Vetlesen & Jon-Olav Henriksen – Etikk i klimakrisens tid
Kan nye idealer for rett og galt bidra med svar på vår tid største utfordring? Er det ønskelig (eller engang mulig) å fortsette som før? Og hvilke midler er legitime å ta i bruk i kampen for klimaet?

Forfatterne understreker alvoret i krisen, men er motstandere av dommedagstenkning og apati. Systematisk og varig handling er eneste farbare vei. Og det er her etikken kommer inn i bildet. Nye idealer for hva som skal ansees som verdifullt og ønskelig, samt hvem og hva vi har et moralsk ansvar overfor, kan gi både retning og mening i den nødvendige omstillingen. De anbefaler en rausere etikk. En som ikke stopper ved menneskeheten eller landegrenser, men som tar utgangspunkt i å sikre et godt og varig livsgrunnlag for flest mulig – da også dyr, natur og alle de som skal overta etter oss (og etter det og etter det…).

Her finnes idéer som utfordrer status quo og legger opp til etisk refleksjon og ansvarliggjøring både på individuelt og kollektivt plan. Forfatterne har ikke vanskelig for å vise at det er mye ved vår levemåte som berettiget kan kritiseres ut fra et klima- og etikkperspektiv, men målet er å inspirere til kollektiv endring: «Vi trenger hverandre for å forbedre oss; ikke for å rakke ned på hverandre, men for å bygge hverandre opp, slik at vi kan strekke oss og oppleve at vi gjør det i lag og for en felles sak og et større gode».

Innholdet i boken er først og fremst livsbejaende, men samtidig kontroversielt. En etikk av denne typen setter liv, natur og like vilkår for kommende generasjoner høyere enn materiell vekst og opprettholdelsen av en forbruksbasert levemåte. Som leser blir man minnet på at verdier, vaner og forståelsen av rett og galt endrer seg med tiden – og at de vil endre seg igjen. Her finnes ideer om hvilken vei vi bør gå. En god bok for å kverne litt på prioriteringer; hva er viktig å beholde og hva kan vi klare oss foruten?

Er Etikk i klimakrisens tid inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 08/04/2024

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 3: Utlånt, forfallsdato 08/04/2024

Reserver tittelen i Bibliofil

Ailton Krenak – Ideer for å utsette verdens undergang
Som vi vet, rammer klima- og naturkrisene skjevt. Mens noen tjener store penger på uttak av naturressurser og industri som skader klima og natur, lider andre uforholdsmessig hardt av konsekvensene.

Ailton Krenak er en brasiliansk forfatter og urfolksleder fra Krenak-folket. I boka viser han hvordan urfolk i landet er særlig utsatt for klima- og naturendringene og at deres interesser stadig blir underordnet og overkjørt av myndigheter og private selskaper. Han veksler mellom følelsesladede frustrasjonsutblåsninger og tankevekkende resonnement. Et sted i boka skriver han at vi nå lever i den typen moderne og industrialiserte samfunn som man drømte om for 2-300 år siden. Han viser derimot at drømmen ikke er så idyllisk. Den har en bekmørk bakside som ligner mer på et mareritt. For vel er den moderne teknologien og rikdommen beleilig og komfortabel (for de som er på rett side av den), men samtidig ser man at det over hele verden stadig settes rekorder i hetebølger, skogbranner, havstigning og luftforurensning. Livene til urfolk i Brasil preges av fattigdom, avskoging og forurenset drikkevann.

Krenak ønsker drastiske endringer og trekker fram at det finnes lærdom å hente i urfolks syn på, og omgang med, naturen. Han er kritisk til den dominerende forståelsen av mennesket som overordnet alle andre levende organismer, samt vitenskapsdyrkingen og den tilhørende skepsisen til alt som minner om naturromantikk, tradisjon eller overtro. Etablerte dikotomier som menneske/natur og modernitet/tradisjon står for ham som hindre i klima- og naturarbeidet. En provosert og kritisk tekst som trekker frem erfaringer fra et folk som rammes uforholdsmessig hardt av vekstøkonomiens rovdrift på naturen.

Er Ideer for å utsette verdens undergang : essays inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 304.2 K

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 2: På hylla, plassering 304.2 K

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 3: På hylla, plassering MILJØ 304.2 K

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Translate »