En odyssé: en far, en sønn og et epos av Daniel Mendelsohn

Det var en svært fornøyd låner som gjorde meg oppmerksom på denne boken. Hun avsluttet eposten med «…den eneste feilen med denne boken er at alt annet jeg leser i tiden fremover vil bli en nedtur».

Daniel Mendelsohn er en amerikansk professor i antikk kultur, og har tidligere skrevet storverket «Forsvunnet» (2009) som handler om historien til seks av hans egne familiemedlemmer som forsvant under Holocaust. Han skriver selvbiografisk i denne boken også. Daniel skal holde en forelesningsrekke om «Odysséen» på universitetet der han jobber. Faren hans, som er 81 år, spør om han får lov til å følge forelesningene. Daniel blir forundret, men samtidig glad, for han har alltid hatt et anstrengt forhold til sin stillferdige far. Faren lover å holde seg diskrét i bakgrunnen under forelesningene, men allerede på første forelesning rekker han opp hånden og vil vite hvorfor Odyssevs har fått en slik heltestatus, han er da ingen helt?

Daniel inviterer faren med på et middelhavscruise etter at forelesningene er ferdige, der de skal følge i Odyssevs fotspor. I løpet av denne turen blir Daniel stadig overrasket over sin far. De andre som er med på samme tur, blir alle som én sjarmert av den gamle mannen og Daniel spør seg selv stadig: Hvem er egentlig denne mannen? Daniel Mendelsohns lesning av Homers klassiker veves sammen med fortellingen av forholdet mellom far og sønn. «En odyssé» er en sterk og rørende skildring av forholdet mellom en aldrende far og en godt voksen sønn. Dette er rett og slett stor fortellerkunst!

«En odyssé» og «Forsvunnet» finnes også som ebøker. Last ned appen eBokBib, logg inn med lånekortnummer og pinkode, og vips – du er igang.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

 

 

Translate »