Anmeldt av Kristin Weaver.

Fra drømmehuset: memoar av Carmen Maria Machado

Trå inn i Machados drømmehus, en fortelling om et forhold som gikk fra romantikk til skrekk.

Når man velger hva man skal lese er det fort gjort å bli påvirket av egne “litterære ekkokamre”. Det er lett å plukke opp bøker som likner bøker man har lest og likt før, som anbefales av folk som likner en selv, og ofte også omhandler personer man kan kjenne seg igjen i. Noen tenker kanskje at såkalte skeive bøker passer best for skeive lesere. Jeg vil bekrefte at dette ikke er tilfellet.

I boka Fra drømmehuset: memoar av Carmen Maria Machado hører vi forfatterens egen historie fra innsiden av et forhold preget av psykisk vold. Forfatteren er lesbisk, og det gjøres det et viktig poeng av i boka. Hun skriver om hvordan minoritetsgrupper styres av en indre justis hvor man gjerne tier om det negative. Hun føler seg alene som mishandlet lesbisk kvinne, fordi hun ikke hører om andre i hennes situasjon. Denne boka er da en utforsking av temaet, både ved å søke i juridisk og akademisk historie, i litteraturhistorien og i hennes personlig historie.

Dette kan høres både tørt og tungt ut, men det er det ikke! Boka er skrevet i korte kapitler, noen på under en side, noe som gjør at du drives fort framover i historien. Disse små “episodene” er skrevet i ulike sjangere, for eksempel som “popsingel”, “noir” eller “stoner-komedie”. Gjennom dette rammeverket får vi høres hennes egen fortelling, i bruddstykker. Det er til tider romantisk, til tider skremmende, ofte morsomt.

Så – hvorfor skal du lese denne boka? Jeg garanterer at du ikke har lest en liknende bok før. Jeg er helt sikker på at du kommer til å lære noe nytt. Og jeg tror du vil kose deg underveis, selv om temaet er alvorlig.

2022 er Skeivt kulturår. Bli med å markere!

Lån boka fra Bærum bibliotek eller e-boka fra Bookbites. 

(Hvis du vil lese noe annet av forfatteren kan du lese novellesamlingen: Ekte kvinner har kropper. Også denne er sjangeroverskridende.)

 

Translate »