Pust for meg av Cecilie Enger   

Carla er en 60 år gammel vellykket anestesilege. Hun er skilt og har 2 voksne barn og en gammel mor. Livet hennes er godt.

En dag opplever hun alles mareritt. Hun er på vei til hjembygda for å besøke sin gamle mor på sykehjemmet. Med seg har hun den unge teaterinstruktøren Synne. Synne er en selvbevisst dame, som Carla opplever som plagsom. Stemningen i bilen er ikke god. Veien er isete, Carla kjører ut i en sving og i løpet av få minutter dør Synne foran øynene hennes. Anestesilegen klarer ikke å redde sin unge medpassasjer.

Livet blir snudd på hodet for Carla. Hun får klar beskjed om at hun ikke var uforsiktig på veien, det har vært flere liknende ulykker på samme sted. Velmente råd om at «hun må leve videre», hjelper lite. Det er hun som er legen, det er hun som pleier å lindre smerte, redde liv og opprettholde liv. Det er hun må leve med skylden og smerten hun har påført Synnes familie. Og hvordan klarer man det?

Carla klarer ikke å arbeide. Samtaler med den gamle moren hjelper lite, den gamle har nok med seg og sine plager. Hun har gode samtaler med datteren Ingrid, men til syvende og sist har Carla bare seg selv.

Det er en nydelig stemning i boken, den er god å lese og tar opp store spørsmål. Det handler om forholdet mellom tre generasjoner, om sammenheng mellom kropp og sjel, om vår avhengighet til andre og om skyld og smerte. Det er et godt språk og historien er troverdig. Enger har som alltid gjort grundig research og boken føyer seg inn i rekken av «gode Enger» bøker. Her er det bare å sette seg i godstolen å nyte!

Lån boken i Bærum bibliotek
Lydbok
E-bok

Translate »