Miraklenes tid av Karen Thompson Walker
Dette er en var og nær oppvekstroman med et uvanlig premiss. 11 år gamle Julia går gjennom helt hverdagslige problemer for en jente som snart er tenåring. Hvordan forholde seg til venner som endrer seg, det å stirre intenst på bakhodet til skateboarderen Seth Moreno i timen i håp om at han skal snu seg og smile tilbake, pianotimer og fotball på fritiden, to foreldre som har glidd litt fra hverandre. Det som gjør Julias fortelling uvanlig er at en dag begynner jordkloden å bremse opp. Dagene blir bare lengre, og lengre, og lengre.
Regjeringen bestemmer snart at for å holde økonomien og døgnrytmen stabil, må alle fortsette å bruke 24-timers klokka. Mennesker i California, der Julia er fra, er ikke vant til å stå opp når det er mørkt eller legge seg når det er lyst som vi nordmenn må gjøre store deler av året, og mange gjør opprør. De vil holde seg til «sanntid», eller rett og slett bare stå opp når det er lyst, og legge seg når det er mørkt. Sanntiderne blir fort upopulære og blir sett på som en gjeng raringer, men dette er bare et av de mange problemene som «oppbremsingen» fører med seg – dyrelivet lider, søvnmangel fører til depresjon og utmattethet, folk reiser sin vei – som om det skulle være noe sted å reise til.
Dette var en uvanlig og melankolsk leseropplevelse. Som oppvekstroman er den gjenkjennelig om jenta som ikke er den mest populære i klassen, men alt det hun opplever – ikke som en helt, ikke som en nøkkelperson, men som en helt vanlig person som ser på en uforståelig verden med et barns blikk – er fjernt og skremmende. Det føles som en veldig aktuell bok og var spennende både å tenke over og diskutere med andre. Vi vet ikke hva som skjer fremover med verken vær eller politikk, men samme hva som skjer kommer nok de fleste av oss til å forsøke å leve så vanlig som mulig – så lenge det går.
Bestill boka fra Bærum bibliotek (finnes også som e-bok!)