Gutten på toppen av fjellet av John Boyne

Vi befinner oss i 1936 i Paris. Pierrots tyske far er omkommet, og Pierrot bor sammen med mor og hunden d’Artagnan.  I første etasje av leiegården bor bestevennen Anshel, som er jøde. Dessverre dør Pierrots mor relativt raskt av tuberkulose, og Pierrot blir sendt til et jødisk barnehjem i Orleans. Han trives ikke og blir mobbet, men en dag kommer et brev fra tante Beatrix, som ønsker å ta gutten til seg. Han har aldri møtt henne, og hun jobber på Hitlers gods på Berghof i Østerrike. Pierrot blir sendt alene med toget til Salzburg, hvor han blir møtt av tante Beatrix.

Dette er en svært gripende historie om hvor lett det er å manipulere og ødelegge et ungt sinn. Når Hitler viser menneskelige sider, blir Pierrot, eller Pieter(som er navnet tante Beatrix gir han), knyttet til til nazilederen på en usunn og ufri måte. Den første gangen Hitler begår grusomheter går det voldsomt inn på Pierrot, som prøver å overbevise seg selv om at de som ble drept fortjente det. Tidlig i boken får vi et par frampek. Boken handler også om vennskap, og hvor vanskelig det er å bli tvunget til å bryte det.

John Bøyne har skrevet flere bøker, men er mest kjent for «Gutten med den stripete pyjamasen», som  også er blitt filmatisert.

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK

 

Translate »