NÅ ER ALT
Amy Giles

Noen bøker er helt spesielt bra, og for meg var dette en sånn bok. Når jeg leste denne, satt jeg for det meste med våte kinn fordi jeg gråt så mye. Det er en grufull fortelling om mishandling og vold, men det er også en kjærlighetshistorie om hva man er villig til å gjøre for de man elsker høyest.

Boken handler om 17 år gamle Hadley. Hun bor sammen med mamma, pappa og lillesøsteren Lila utenfor New York. Familien er rik, Hadley får toppkarakterer og er kaptein på lacrosse-laget på skolen. Hun har gode venner, og holder på å søke seg inn på college. Samtidig tar hun til og med flytimer et par ganger i uken. Og hun holder på med Charlie Simmons, den mest populære gutten på skolen. Dette høres jo veldig bra ut, ikke sant?

Men boken starter med at Hadley er innlagt på sykehus. Hun vet ikke hvorfor, og det gjør heller ikke vi som leser. Politiet er innblandet, og gjennom avhør med Hadleys venner kommer det fort frem at Hadley og familien hennes har vært i en ulykke. En flyulykke.

Kapitlene fremover skifter mellom og da, og mens nå-kapitlene forteller om det som skjer etter ulykken, får man gjennom da-kapitlene innblikk i hvordan Hadley bak den perfekte fasaden har blitt utsatt for psykisk og fysisk mishandling hjemme. Av sin egen far. Han har et enormt kontrollbehov, og tvinger henne opp til løpetrening hver natt, krever toppkarakterer og forbyr dating. Bryter Hadley med reglene hans, slår og sparker han, mens moren ser en annen vei og later som ingenting. Etter hvert som Hadleys forhold til Charlie utvikles, blir farens aggresjon verre og verre.

Samtidig som fortellingen gjennom Hadleys perspektiv er grusom og nesten gjør vondt å lese, er den også ufattelig spennende og medrivende, selv pløyde jeg gjennom den i løpet av en togtur. For det er vanskelig å legge boken fra seg når Hadley innser at det er lillesøsteren Lila som vil overta rollen som farens boksesekk når hun drar på college. Lillesøsteren som bare er blid og liker å danse, og som foreløpig ikke kjenner til farens mørke side. Med dette bakteppet blir boken etter hvert utrolig spennende, for hvordan skal Hadley unngå at også lillesøsteren blir utsatt for farens forferdelige vold og kontrollbehov?

Bestill boken fra Bærum bibliotek.

Translate »