Når gjøken galer av Robert Galbraith

Boken ble utgitt på engelsk i april 2013 og allerede i juli ble det avslørt at Robert Galbraith er pseudonym for J. K. Rowling. Forfattereren ble veldig skuffet og sa at hun likte å være anonym og at det var «frigjørende opplevelse» å kunne publisere uten store forventninger. Etter avsløringen har boka steget over 4000 plasser og ble nr 1 bestselgerliste på Amazon.

Når gjøken galer er første roman i en serie bøker om Cormoran Strike. Han er en privatetterforsker. Han er sønnen til en verdensberømt rockestjerne, men har ikke kontakt med faren sin. Vi får vite at han har tidligere vært soldat og bruker benprotese, etter å ha mistet den ene foten i Afganistan. Strike har nettopp slått opp med sin rike kjæreste og har ganske mye gjeld å nedbetale. Han sover på en campingseng på kontoret sitt. På dette kontoret så jobber det bare to personer: Strike og Robin, som er vikar og skal jobbe som hans assistent i en uke.

Når Robin har sin første arbeidsdag hos Strike får de oppdrag av John Bristow, bror til den vakre, suksessfulle supermodellen Lula som nylig har mistet livet. Offerets bror mistenker at noen har drept henne og vil få Lulas død etterforsket til tross for at poltiet har konkludert at Lula tok sitt eget liv.

Nesten alle kan ha stått bak drapet- hvis hun ble drept. Det kan være kjæresten som ikke virker særlig knust etter at Lula døde. Det kan også være den fattige venninen som Lula skulle treffe den siste dagen eller den rike onkelen som virker skremmende og som holder styr på familiens firma.

Når Gjøken galer er en gripende kriminalroman, et mysterium full av løgner, motiver og alibier. Det er en bok full av kontraster mellom den rike glamorøse overklassen og de fattige narkotikabrukere, og mellom de rolige gatene i Mayfair, pubene i East End og den travle Soho.
BBC har også laget en serie basert på bøkene om Cormoran og Robin. Serien heter «Strike» og hovedroller spilles av Tom Burke og Holliday Grainger.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »