Politiland av Erlend Loe

Politiland av Erlend Loe handler om Kim, en gutt i barnehagealder som bor sammen med faren sin. Kim våkner opp tidlig en lørdag morgen til halvspist pizza, veltede flasker, alt flyter på stuebordet og det er fullstendig uorden i stua.

Kim går inn for å vekke pappa, men han ligger i sengen, helt grønn i ansiktet og nekter å stå opp. Han vil Kim skal gå og legge seg for å sove litt lenger, for ellers kommer «stå-opp-politiet». Stå-opp-politiet arresterer barn som vekker foreldrene sine før de selv har lyst til å stå opp på lørdager. Barna havner i et fengsel ute i skogen bygget av gamle teposer, rustne stupebrett, smeltet sukker og knuste doskåler og isolert med ødelagte kosedyr. Av mat får de risotto med blekksprut.

Når stå-opp- politiet har arrester deg, samler de sammen alle lekene og kosedyrene dine og lager gjennomsiktige plastposer av dem, slike som du legger frukt og grønnsaker oppi i butikken. Alle de posene du ser i butikken er laget av lekene til barn som våkner opp tidlig på lørdager som bråker og forstyrrer foreldrene sine.

Kim går og legger seg igjen, men etter noen timer vil han ut og leke på lekeplassen. Da skremmer faren ham med gå-ut-politiet.

Slik fortsetter det utover lørdagen. For hvert nye initiativ Kim kommer med, innfører faren en ny type politi, det ene mer grusomt og merkelig enn det andre: Spør-og-grav politiet, masepolitiet, osv. Slik bare fortsetter det utover morgenen. Men så til slutt dukker det faktisk opp en politimann, en som hører til «finne-på-politiet-som-ikke-fins-politiet».

Dette er en bok full av mørk humor og ville påfunn om hva barn kan bli utsatt for hvis de våkner lørdag morgen med et ønske om å starte dagen tidlig.

 

Translate »