Historiske tegneserier kan være en strålende måte å formidle fortiden på. Det er nok flere som etter å ha lest seg gjennom flerfoldige Asterix-album plutselig sitter inne med mye kunnskap både om hvordan det var og så ut i romertiden. Denne posten handler om noen mindre kjente, men meget gode historiske tegneserier.

Vi kan holde oss i romertiden og først nevne Murena, et nydelig og detaljert drama som starter i keiser Claudius’ tid – en rik tid for et frodig persongalleri. Hvis du ikke allerede kjenner til giftmordersken Agrippina, arveprinsen Britannicus og hans ambisiøse stebror Nero er dette en fin introduksjon til det klassiske familiedramaet, og selv for de som kan mye om den er dette en fargerik tolkning (om enn med en del kunstneriske friheter!) vel verdt å få med seg. Intriger, gladiatorkamper, guder og magi gjør dette til et spennende drama for voksne tegneserielesere. Vi har serien på dansk og norsk.

Maus_volume_2_page_50_panels_3-4

En av de mest kjente historiske tegneseriene er Art Spiegelmans hjerteskjærende Maus. Denne andre verdenskrig-skildringen skylder nok mye av sin tidløshet (i tillegg til at det er fantastisk skrevet og karakterisert…) til det stilistiske valget med å fremstille karakterene som dyrefigurer. Jødene er mus, tyskerne er katter, franskmenn er frosker og så videre. Maus er basert på Spiegelmans egen familiehistorie, og han opptrer selv som en nevrotisk jødisk mus som finner ut mer og mer om sin vrange fars liv før han flyttet til Amerika, og tiden i Auschwitz. De søte, enkle tegningene gjør det enklere men samtidig meget gripende å forholde seg til de forferdelige tingene Vladek og Anja Spiegelman gikk gjennom, og de forskjellige dyrene gir Spiegelman også mulighet til å leke med hvor lite klare og hvor meningsløse raselinjene faktisk er. Boka er en klassiker og anbefales unge og oppover.

Også basert på virkelige grusomheter men av en helt annen karakter er Alan Moores fabulerende From Hell. Dette er historien om vår første seriemorder-«kjendis» og evige mysterium – Jack the Ripper. Inspektør Abberline (en virkelig person her fremstilt som langt mindre glamorøs enn Johnny Depps tolkning i filmatiseringen av denne tegneserien) jobber frenetisk i et skittent, viktoriansk London fullt av intriger for å stoppe de bestialske drapene. Og ja, Ripperens identitet røpes til slutt – og Moore har virkelig gjort bakgrunnsarbeidet for å argumentere for seg. Serien er brutal, filosoferende, fabulerende og svært lang, så dette er noe for de som virkelig kan å fortape seg i en bok.

Helt til slutt kan vi nevne en langt mindre dyster og mye, mye mer humoristisk bok, nemlig Hark! A Vagrant av Kate Beaton. Beaton er kjent som en meget populær internett-basert tegneserieskaper, er utdannet historiker og har lenge gledet mange med sine løsslupne, skisseaktige striper som fremstiller historiske figurer og hendelser i et meget ironisk og festlig lys. Man kan lese flere striper på hennes hjemmeside!

Anbefalt av Elin

Translate »