«The Adventure Zone» er navnet på en podkast der brødrene Justin, Travis og Griffin McElroy, og deres far Clint, spiller rollespill à la «Dungeons & Dragons». «The Adventure Zone» er også navnet på en tegneserie basert på podkasten. Dette høres ut som noe for spesielt interesserte, tenker kanskje du. Gi den en sjanse, svarer i så fall jeg. Selv om jeg har minimal erfaring med slike rollespill og aldri hadde hørt om podkasten, synes jeg tegneserien er særdeles fornøyelig.

Det er flust av fordommer knyttet til rollespill, i likhet med flere andre typer spill. Mange ser nok for seg en veldig spesifikk type mennesker som holder på med det, og at innholdet ikke er tilgjengelig for hvermannsen. Men rollespill har blitt trukket fram i lyset igjen de siste årene, og gjennom for eksempel Netflix-serien «Stranger Things» har de fått et bedre rykte. Mike, Dustin, Will og Lucas hadde nok ikke hatt like gode odds for å bekjempe monstre i det virkelige liv hvis de ikke allerede hadde hatt flere hundre timers erfaring med å samarbeide og være kreative for å bekjempe monstre i «Dungeons & Dragons». Den eminente spill-, tegneserie- og bokhandelen Outland skriver følgende om rollespill på sine nettsider:

«[R]ollespill er slett ikke noe som bare foregår i dunkle kjellerrom, med kostyme og trolldom, men snarere et inkluderende sosialt spill som ikke setter begrensninger på hva du kan gjøre. For som i andre typer spill finnes det utallige ulike settinger og sjangre, alt fra situasjonskomedie til science fiction. Tenk på rollespill som et brettspill, bare uten brettet. Det er spillederens jobb å presentere verden på en realistisk (om enn fantasifull) måte, og som spiller er det opp til deg hva du vil gjøre med den – alt er mulig!»

Med «The Adventure Zone» har McElroy-familien skapt en historie som er spennende, morsom, fantasifull og uhøytidelig. Selve podkasten ble til i 2014, og det legges fortsatt ut nye episoder annenhver uke. Første bind i tegneserieadaptasjonen, «Here There be Gerblins», kom i 2018. I «Here There be Gerblins» introduseres tre hovedkarakterer, spilt av to av brødrene McElroy og far Clint. Vi møter krigeren Magnus, magikeren Taako og dvergen Merle som skal ut på eventyr sammen. Og vi er så heldige at vi får være med! Den tredje McElroy-broren dukker også opp i rollen som Dungeon Master, den som organiserer spillet.

McElroy-ene er selv tekstforfattere for tegneserien, og som nevnt er det mye humor. Et eksempel er når Taako skal slukke en liten brann, og bruker trylleformelen «Throw-ius blanket-us». Som illustratør av tegneserien har McElroy-ene fått med seg Carey Pietsch, som blant annet har tegnet for den nydelige tegneserien Lumberjanes. Illustrasjonene kler historien godt med sin fargerikdom og naivistiske stil. Visstnok fikk jobben med tegneserien Pietsch til å begynne å spille rollespill selv. Og jeg må si at jeg er litt sugen på å prøve, jeg også.

Lån første bind i tegneserien fra Bærum bibliotek

Translate »