Det finnes et ordtak som sier at for hver bok du leser av Jo Nesbø, må du lese minst tre debutanter. Neida, det finnes selvsagt (eller dessverre) ikke et slikt ordtak. Fordelingen av goder og oppmerksomhet er skjev her i verden, og litteraturen er intet unntak. Derfor vil jeg slå et slag for årets skjønnlitterære debutanter: tirsdag 8. og onsdag 9. desember arrangeres De store debutantdagene 2020 på Litteraturhuset. Alle debutantene inviteres til å lese fra debutboken, og de blir presentert av etablerte forfattere. I år er det naturligvis kun mulig å følge arrangementet digitalt. Nedenfor presenteres et lite knippe av debutantene, resten finner du på nettsidene til arrangementet.

 

Vilde Fastvold – Felt

Fam er antropologistudent, og har reist til Martinique for å gjøre feltarbeid. Hjemme i Norge venter kjæresten Mons, men da hun møter innfødte Theo, innledes et heftig og svært intimt forhold. Gjennom Fams øyne blir vi kjent med kultur og tradisjoner på Martinique, og hvordan både forholdet til Theo og de kulturelle ulikhetene preger arbeidet hennes. Via maksimen «don’t fuck the natives» blir hun stilt overfor dilemmaene som dukker opp: hun er en priviligert forsker, som skal jobbe med fattige og syke informanter; hvor mye påvirker hun egen forskning ved sin tilstedeværelse og sitt blikk, og ikke minst sine handlinger? Samtidig har Fam egne drømmer, og hun kjenner på enkelheten i sitt nye liv, som samtidig er så vanskelig, målt opp mot tryggheten i Norge. Med et presist språk, som flyter godt og er rikt på detaljer, får vi innblikk i både feltarbeidets mange fallgruver, og maktstrukturer, kultur og historie på Martinique.

Einar Stenseng – En riktig stygg bok

Som tittelen antyder, er ikke dette en hyggelig bok. Den er likevel tidvis svært underholdende, der hovedkarakteren vandrer rundt i Oslos gater og forviller seg i pretensiøse tanker og forestillinger om egen kunstnerisk begavelse. Han er altfor glad i diverse rusmidler, og hjemme har han en deprimert kone. De møttes i en felles forkjærlighet til rusen, den gang livet fortsatt var godt, og drømmer fantes. I bokens andre halvdel reiser de på ferie sammen. De tilbringer det meste av tiden hver for seg, og han ender de fleste dagene med å overnatte på terrassen utenfor leiligheten. Dette er en fortelling om sorg og personlige tragedier, som tross sine dystre karakterer, har mange humreverdige øyeblikk. Her møter vi årets kanskje minst sympatiske romankarakter, som via sitt mørke blikk på livet og skitne vokabular, serverer leseren en rekke minneverdige scener.

Ingrid Tørresvold – Hilsen Ruth

Du tror kanskje at en roman om ensomhet og unntakstilstand ikke er det du ønsker å lese nå? Møt Ruth, 39 år og deltidsarbeider på en kafé. Hun har sosial angst og en god porsjon selvinnsikt. Når en katastrofal hetebølge inntreffer og får folk til å flykte nordover, inkludert sjefen hennes, dukker hun forsiktig frem fra skyggene hun har beveget seg rundt i. Gjennom den ytre krisen skapes et nytt fellesskap, der en ny Ruth trer frem; hun begynner å lyve om ulike ting, ikke av vond vilje, men for å passe inn i dette nyoppståtte fellesskapet. Dette er på mange måter en klimaroman, men også et varmt menneskeportrett, som har både vonde og komiske innslag. Kanskje er det nettopp dette du trenger å lese nå?

Henrik Øxnevad – En sånn rød amerikansk scooter

Hvis du trenger et alternativ til Mannen som elsket Yngve for unge voksne anno 2020, er nok dette det nærmeste du kommer. Her møter vi Erik, som gjennomlever ungdomstiden med musikk, hasjrøyking, seksuell usikkerhet og skoleskulking; en rastløs ung mann som sykler rundt i Stavanger og hører på The Shins. I svømmehallen fantaserer han om badevakten Gina, men blir avslørt da moren drar ham opp av bassenget. Etter hvert blir han kjæreste med både Stian og Jannike (samtidig). Boken har et fint driv, med korte setninger og en sterk visuell fremtoning. En slik fortelling som passer både for de som er unge i dag, og for de som trenger et nostalgisk tilbakeblikk på en tid som både var forunderlig vakker og grenseløst forvirrende.

Bestill en bok fra biblioteket

Les en e-bok på Bookbites

 

 

 

Translate »