Vi er i nåtidens England, der en årelang feide har pågått mellom hvite og svarte hekser. Rådet for hvithekser har innført et klassesystem og registrerer alle hekser: er du hvit, svart eller av blandet blod?

Nathan er en «halvkode» – halvt hvit, halvt svart – og sønnen til den mest forhatte svartheksen i Storbritannia, Marcus. Han vokser opp hos bestemoren sammen med sine tre halvsøsken, som alle er hvithekser. Helt fra han var liten gutt har Nathan blitt innkalt til årlige undersøkelser hos Rådet for hvithekser, der han veies, måles og regelrett avhøres om forholdet sitt til faren og hvor han kan befinne seg. Disse undersøkelsene har tilsynelatende som formål å avgjøre hva slags type heks Nathan er – hvit eller svart?

Og her begynner det å bli ganske ekkelt. For å være hvitheks eller svartheks er ikke et valg du tar, det er noe du blir født til. Og Rådets stadige «Underrettelser» som i større og større grad begrenser friheten til halvkoder (spesifikt Nathan), minner mer og mer om apartheid. Hvem er egentlig de gode her?

På 17-årsdagen sin må alle heksespirer motta tre gaver og drikke noen dråper blod fra en slektning. Slik vil de bli ordentlige hekser og finne sin evne. Svarthekser som ikke gjennomfører denne seremonien vil etter kort tid dø.
Nathans 17-årsdag nærmer seg, men han er tatt til fange av Rådet og sitter lenket i et bur. Skal han overleve sin neste bursdag må han ikke bare rømme, men også finne faren sin så han kan få gaver og blod av ham.

Spenning, magi og vanskelige valg utgjør hovedingrediensene i denne boka, som er Sally Greens debut og den første av i alt tre bøker. «Half Bad» slutter med en skikkelig cliff-hanger, så det er bare å glede seg til neste bok, «Half Wild», som den heter på engelsk. På biblioteket finner du den første boka både på norsk og engelsk.

Anbefalt av Ingrid

Translate »