«Guden for mareritt» av Paula Fox. Enda et forfatterskap som går under betegnelsen «gjenoppdaget amerikansk forfatter» og vi skal være glade for at Samlaget nå utgir Paula Fox sine bøker. Den ble utgitt i 1990 og var hennes siste roman. Leseåret 2019 fikk en pangstart med denne mørke perlen!

Handlingen foregår for det meste i 1941 i New Orleans. Andre verdenskrig, raseskiller og undertrykking av homofile blir vevd inn i historien om Helen Bynum. Hun er 23 år gammel, forlater landsbyda i staten New York og med det også sin overspente, anstrengt optimistiske mor for første gang. Påskuddet for å dra til New Orleans er å hente hjem tante Lulu, en aldrende og fordrukken skuespiller. En ny verden åpner seg for Helen og hun blir del av en storsinnet og bohemsk kunstnerkrets. Dypt fascinert og forført blir hun av byen og menneskene der. Friheten hun kjenner i New Orleans gjør at hun for første gang kan utforske hvilke muligheter som finnes der ute.

Dei månadene eg budde i New Orleans, var eg glad i fleire menneske enn eg hadde vore i heile mitt liv til saman. Eg drukna i sjøar av kjærleik. Hjartet dunka i forventning berre eg skulle treffe dei. Eg vart aldri lei ansikta deira, eller røystene.

Ikke ukjent tematikk dette og romanens vendinger kommer ikke veldig overraskende på. Det er måten Paula Fox forteller historien på, som gjør det til en svært god roman. Med nyanserte og fine skildringer av vennskap, forelskelse og dynamikken mellom mennesker. I tillegg får du nydelige språklige bilder og en dirrende tragisk undertone, som tilsammen gjorde sterkt inntrykk på meg. Du kan bestille boken her:

 

 

Translate »