Høsten er her, løvet faller og snart er det Halloween. Kom i stemning med noen grøssende gode bøker, da vel!

Spøkelsenes by av Victoria Schwab

Helt siden Cassidy Blake falt i elva og nesten druknet, har hun kunnet se gjennom «Sløret» – den tynne veggen som skiller de levende fra de døde. På den andre siden av Sløret lever spøkelsene, og Cass kan krysse denne grensen når hun vil. Hennes beste venn Jacob er tilfeldigvis også et spøkelse. Foreldrene til Cassidy er spøkelsesjegere med et eget TV-program: Inspektørene. Familien reiser til Edinburgh i Skottland for å spille inn en episode om byens mange spøkelser – og ikke alle er like vennligsinnede. I Edinburgh møter Cassidy og Jacob Lara, en annen jente som kan gå gjennom Sløret. Lara forteller at deres jobb er å hjelpe spøkelsene som er fanget på den andre siden av Sløret å finne veien hjem. Men enkelte spøkelser er ikke veldig samarbeidsvillige, og Den røde ravnen hjemsøker Edinburghs gater, på jakt etter barn.

Dette er første bok i serien om Cassidy.

Anya’s ghost av Vera Brosgol

Anya er russisk immigrant og strever med å finne seg til rette på privatskolen i New England. En dag hun skulker skolen for å smugrøyke i skogen, faller hun ned i en gammel brønn. Hun er ikke den første som har falt ned der; i brønnen ligger skjelettet til Emily, en ung jente som falt i døden for hundre år siden. Emily kan ikke gå langt fra skjelettet sitt, men et fingerbein blir med i vesken til Anya når hun reddes opp fra brønnen. Plutselig har Anya en ny bestevenn på skolen, en usynlig hjelper som kan gi henne riktig svar på matteprøven og få fart på hennes sosiale liv. Men hvem var Emily, og hvorfor er hun ikke lenger interessert i å finne ut hva som skjedde med henne?

The screaming staircase av Jonathan Stroud

I England kommer spøkelsene tilbake, og det er livsfarlig for de levende. «The Problem» har herjet landet i snart 50 år; i gatene henger spøkelseslamper og hjemmene er beskyttet med jern og salt. Spøkelsesjegere er de eneste som kan oppfatte og bekjempe spøkelser – og de er utelukkende barn og ungdom. Lucy Carlyle får jobb som agent i byrået Lockwood & Co; det eneste spøkelsesjegerbyrået i London som ikke drives av voksne. Anthony Lockwood er kjekk, karismatisk og fullstendig uredd i møte med det verste skrømt. Men når byrået trues med nedleggelse har de én siste sjanse til å redde firmaet: Å overnatte i et av Londons mest hjemsøkte hus. Og komme fra det med livet i behold…

Dette er første bok i serien om Lockwood & Co; bøkene har også blitt til en serie på Netflix som anbefales sterkt.

Sheets av Brenna Thummler

Marjorie Glatt er ikke et spøkelse, men hun føler seg som et. Hun driver familiens vaskeri, håndterer kravstore kunder og prøver å overleve ungdomsskolen. Wendell er et spøkelse. Han går i gruppeterapi for spøkelser (det går ikke så bra), hater å bade og trekkes stadig mot den forbudte menneskeverdenen. En natt tar Wendell mot til seg og drar til de levendes verden. Der finner han vaskeriet til Glatt-familien, og skaper sin egen nattlige lekeplass. Men Wendells påfunn i vaskeriet kan koste Marjorie og familien hennes hjemmet deres. Kan et menneske og et spøkelse noensinne bli venner?

Sheets er en varm, fin historie om vennskap og nye muligheter, enten livet føles som det er over eller det faktisk er over.

Translate »