Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen

Det er ikke lett å være ung jordmor i Finland på 1890-tallet. Den unge Maria møter mye mistro og skepsis. Fødslerl er noe folk er vant til å ta hånd om selv, og jordmoren blir ofte først hentet når noe går veldig galt. Men Maria er dyktig, har yrkesstolthet, og gradvis oppnår hun den respekt hun fortjener. I denne velkomponerte slektsromanen «Der fire veier møtes» får vi historien til fire personer fra 1890 og frem til i dag. Det begynner med Maria, fortsetter med hennes datter Lahja og svigersønnen Onni. Det hele avsluttes med svigerdatteren til Lahja, Kaarina.

Maria kjemper mot fordommer hele sitt liv. Hun velger å være alenemor, elsker frihetsfølelsen og lærer datteren sin opp til å være selvstendig. Datteren Lahja utdanner seg til fotograf og blir også alenemor. Hun ønsker ikke å forbli alene, drømmer om et lykkelig ekteskap og gifter seg ganske raskt med Onni. Dessverre blir ikke livet slik Lahja hadde forestilt seg, og etterhvert blir hun en bitter og herskesyk kvinne. Onni er den tragiske personen i denne slektsromanen. Jeg skal ikke røpe hvorfor, men han er glimrende portrettert. Det er noe som plager denne familien, og det skaper en uhygge som er til å ta å føle på. Det er ikke alt man kan snakke om. Perspektivet skifter hele tiden mellom personene og historien kommer gradvis til syne.

Finsk tragedie tenker du nå. På en måte er det jo det, men på den annen side er det meget velskrevet og gripende slektsroman. En bok som du vil huske lenge etter at du er ferdig med den!

Debutromanen «Der fire veier møtes» ble nominert til Finlands største litteraturpris, Finlandia-prisen.

Bestill boken fra Bærum bibliotek
Boken finnes også som lydbok

Translate »