Mot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle

Tenåringen Oskar bor alene sammen med moren, som er alvorlig syk. Hun har bedt morfaren til Oskar om å komme, for å ta ham med hjem til seg i 3 dager.  Han skal bl.a. hjelpe morfaren med eplehøsting. Morens siste ønske er at Oskar og morfaren skal finne sammen, og for henne er det kun én måte de kan klare det på; gjennom astronomi. – Hun brøt selv all kontakten med faren da hun var tenåring.

Morfaren har studert fysikk og gjorde at datteren tidlig ble interessert i astronomi.

Moren har fått en sykepleier til å skrive ned rebusoppgaver som de skal løse til neste gang de besøker henne. Oskars mor sender med ham en bunke brev, alle med en bønn til bestefaren om å fortelle barnebarnet om universets gåter. Hvert brev inneholder en oppgave, og bokstaver fra hvert riktig svar danner et løsningsord. Det spennende blir, vil de klare å samarbeide godt nok til å finne dette éne ordet som er så viktig for moren? Og rekker de å løse dette før det er for sent?

Morfaren til Oskar er ingen enkel mann å ha med å gjøre, han er sær og sta, men litt etter litt lærer Oskar og han hverandre å kjenne.

Hvert kapittel  i boka tar systematisk  for seg én planet. Samtidig blir  det en slags detektivarbied gjennom boka. Vi følger  i spenning med på Oskar og morfar,  om de finner hvert rebusord som skal gi løsningsordet på oppgaven til slutt.

De elleve oppgavene settes inn i et kryssord, som også vises i tegnet form i boka. Sammen med fotografier av planetene gir det god variasjon i en fortelling med mye faglig informasjon om solsystemet.

Oskar føler seg liten og ubetydelig i møte med morens sykdom, men morfaren trøster som best han kan. Et fint budskap i boka er at om du i et universelt perspektiv ikke betyr all verdens i deg selv, betyr du alltid noe for noen.

Både Oskar og morfar befinner seg i en vanskelig situasjon, men de er begge glad i moren/Inger og vil gjøre alt for å glede henne, samtidig som de gjennom disse oppgavene hjelper seg selv.

Når moren blir dårligere mot slutten, må morfaren og Oskar dra til sykehuset for å besøke moren og der løser de den siste oppgaven som gir svaret.

Boka er en rørende ungdomsroman om å prøve å forsone seg med sorg og tap, men også en lærerik fortelling om solsystemet vårt. Det er en veldig annerledes måte å lære om astronomi på, enn om boka skulle vært en ren faktabok.

Lån boka her   eller på Bookbites

Translate »