Tidlig en morgen av Virginia Baily

Roma i 1943. Chiara Ravello, en ung italiensk kvinne, forbereder seg på å flykte fra den okkuperte byen. Hennes nonna (bestemor), har et hus i fjellene der Chiara og hennes epilepsirammede søster, Cecilia, kan søke tilflukt. Før hun kommer så langt, blir Chiara vitne til tvangsevakueringen av jødene fra gettoen. Hun ser unge og gamle stuet sammen på lasteplan. Chiara får øyekontakt med en ung mor og hennes lille sønn. Morens desperate blikk lar Chiara forstå at hun vil at hun skal ta gutten hennes. Før Chiara får tenkt seg om, roper hun at gutten er hennes nevø og at de må slippe ham. Underet skjer, og hun står igjen med en lamslått gutt på syv som desperat roper etter mamma. Først da lastebilene drar går det opp for Chiara hva hun har gjort.
Chiara som har mistet både sin forlovede og sin far, har nå eneansvar for sin søster og den lille gutten – Daniele Levi.

Chiara blir fort veldig glad i lille Daniele og tar seg av ham på en nydelig måte. Dessverre blir Daniele en stor byrde for henne. Som ungdom og voksen får Danile store problemer, han blir narkoman og opparbeider seg en enorm gjeld. Chiara hjelper ham etter beste evne, men Daniele blir etterhvert sendt bort for at ikke Chiara skal bli nødt til å selge alt hun eier og har.

Ti år går uten at Chiara hører noe om eller fra Daniele. Hun lærer seg å leve med sorgen, sårene og savnet etter sin elskede gutt. Hun lever et godt liv som oversetter i Roma. En dag i 1973 får Chiara telefon fra en ung fortvilet pike fra Wales. Hun heter Maria og leter etter sin far – Daniele Levi.

Dette er ingen typisk krigsroman som handler om Holocaust. Det er en uforglemmelig og rørende historie om hvilke krefter som bor i oss mennesker. Om familebånd og om å finne sine røtter.
Den er spennende, original og vanskelig å legge fra seg.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Boken finnes også som e-bok

 

Translate »