Fra å være en blant mange søkeverktøy, dominerer Google for lengst søkemarkedet. Googling er blitt synonymt med søking og informasjonsinnhenting på nett. Fra å være et idealistisk firma som hadde som mål å gjøre all verdens kunnskap tilgjengelig og søkbar for alle, med slagordet «Don’t be evil», er virksomheten mer og mer rettet inn mot å tjene mest mulig penger for aksjonærene.

«For those who are wondering about Google search results. Google is not a search engine, it is a highly specialized direct response advertising engine purpose-built to translate the value of «intention» into wealth for Google (Alphabet) shareholders. It is optimized to put the right ad in front of the right person at the right time. In other words, it is «rigged» to optimize revenue – all other considerations are secondary.» ( Les mer. Nå dessverre lukket for andre enn medlemmer.)

Det siste nå er Googles planer om en egen kinesisk søkemotor godkjent av kinesiske myndigheter.  Dette er møtt med bestyrtelse fra menneskerettighetsorganisasjoner og blant Googles egne ansatte.

På den annen side er vi alle blitt mer eller mindre avhengige av Google. De leverer stort sett de beste søkeresultatene. Ved siden av Apple dominerer de mobilmarkedet med operativsystemet Android. De ligger i front når det gjelder innovasjon; oversettelser, kunstig intelligens, maskinlæring og nye produkter som er i ferd med å forandre våre liv. I løpet av året kan de som måtte ønske det, anskaffe seg Google Assistent som vil kunne snakke norsk med oss.

Søk og søkerelaterte produkter er bare en del av virksomheten deres. Google er ikke lenger bare Google, de er Alphabet, som strekker seg fra a til z, med alt fra selvkjørende biler til satellitter.

Det er stor grunn til å være på vakt over hva de gjør og vil gjøre med sine økonomiske muskler og store innflytelse. Det er ett sted de møter motstand, og det er i EU, som stadig prøver å begrense deres dominans.   Hvor vellykket EU’s tiltak blir, vil vise seg. Det er også spørsmål om hvor lurt det vil være å gjennomføre alle deres bestrebelser. Mest omstridt er planene om en ny lov om opphavsrett som kan føre til sensur på internett. Anders Ericson har skrevet en artikkel om hva det i ytterste konsekvens kan føre til.

Det kan se ut til at dette allerede nå kan føre til de merkeligste utslag. Google tillater nemlig at enkelte selskaper / institusjoner kan få fjernet treff på søkeresultatene. Julia Reda forteller om ett bekymringsfullt tilfelle der hun nettopp kritiserer EU’s forsøk på sensur av internett. Hennes artikler «forsvant»  les bloggposten!  Dette kan bli mye verre med EU’s nye lov hvis den blir vedtatt. (Se avslutning nedenfor illustrasjonen.)

Det sies at internett er en informasjonsjungel, og ja, det vil ikke bli lettere å orientere seg, å skille ut falske nyheter og propaganda fra det viktige og det riktige i fremtiden. Derfor er det lurt å styrke søke- og it-kompetansen, ikke bare for 15. åringer!

 

 

Translate »