Det er mange filmer som blir kalt familiefilmer, men det er få som virkelig kan smykke seg med å være akkurat like fine for femåringen som syttifemåringen. Men en mann som virkelig har knekt koden er filmskaper Hayao Miyazaki og hans berømte filmstudio Ghibli. Ghiblis sjarmerende, magiske og originale filmer er evig unge i begrepets beste betydning, og har gledet seere i mange år. I 2022 er det til og med planlagt at en fornøyelsespark med Ghibli-tema skal åpnes en tre timers togtur fra Tokyo. Filmene nevnt under og mange flere kan både lånes på bibliotekene når vi gjenåpner, eller strømmes på Netflix hvis du har en konto der.

Chihiro og heksene
Ti år gamle Chihiro skal flytte bort fra byen og er lei seg for det. På vei til det nye huset stopper foreldrene bilen for å utforske litt, og vandrer uforvarende inn i en magisk verden. Chihiros foreldre blir forvandlet til griser (fordi de forsyner seg så grådig av fortryllet mat) og Chihiro blir nødt til å klare seg alene blant hekser og ånder mens hun forsøker å redde foreldrene og komme seg hjem til den vanlige verdenen.

Min nabo Totoro
En snillere variant av samme tema – her er det to søstre som flytter til landet så de kan være i nærheten av mor som ligger på sykehuset, men skogen rundt er full av magiske vesener som heter Totoroer som tar dem med på en rekke fantasirike eventyr.

Porco Rosso
Et litt mer tematisk voksent actioneventyr med herlige flysekvenser. Pilotgrisen Porco Rosso er luftpiratenes store frykt i et fascistisk Italia på 30-tallet. Fortellingen, som jo har sin magiske dimensjon (Porco Rosso var ikke alltid en gris), er satt i en sydende førkrigskjele like åndeløst spennende som grisens aeronautiske eskapader.

 

Translate »