Barndom. Ungdom. Gift. av Tove Ditlevsen

The Copenhagen Trilogy! Jeg hører stadig denne boka omtalt i de engelskspråklige bokmediene jeg følger. Jeg kikker over skulderen til bokhylla mi, og der står jammen Barndom. Ungdom. Gift. av Tove Ditlevsen. Ulest. Kanskje er det på tide å få lest denne nå?

The New York Times utnevnte boka en av de 10 beste bøkene i 2021. Det er jo litt morsomt, når bøkene ble skrevet for over 50 år siden, og har handling fra 30-tallets København. Bøkene er egentlig tre separate utgivelser, utgitt i henholdsvis 1967, 1967 og 1971. Likevel er de ofte utgitt i et bind, og hver bok er kun litt over 100 sider.

Bøkene følger unge Tove som vokser opp i fattigdom på Vesterbro i København. Hennes mors største ønske for henne er at hun gifter seg med en håndverker med stabil inntekt. Tove, derimot, drømmer om å skrive.

Første boka følger barndommen hennes, bok to er ungdomstiden og den tredje boka handler om ekteskapene og tiden hennes som narkoman. Det er mye tragisk i Ditlevsens liv, og det er til tider rystende lesning, men bøkene er skrevet med godt driv og til og med humor. Jeg sitter og humrer mens jeg leser, for eksempel her hvor hun beskriver moren sin:

«Hun måtte alltid ha en venninne som var yngre enn henne selv fordi hun var så ungdommelig. Men hun hadde fått grå striper i det svarte håret, og hun hadde lagt seg ut over hoftene. Derfor tok hun ofte badstu på badet i Lyrskovgade, og når hun kom hjem, fortalte hun oppstemt om hvor forferdelig tykke de andre konene var.»

Ansiktene utgis nå på nytt på Oktober forlag, og de andre bøkene hennes har kommet i nye utgaver i løpet av de siste årene. Vi er tydeligvis inne i en Ditlevsen-bølge, så da anbefaler jeg at du lar deg drive med, for dette er gode bøker!

Bestill boka fra Bærum bibliotek her!

 

Translate »