The Bird King av G. Willow Wilson

Kjenner du til den persiske dikteren, filosofen og mystikeren Farid ud-Din Attar, som levde rundt slutten av 1100-tallet? Han er best kjent for det episke diktet «Fuglenes forsamling,» ferdigstilt i 1177. «Fuglenes forsamling» forteller om hvordan alle verdens fugler legger ut på en farefull og dramatisk ferd for å finne kongen sin. Hvis menn får ha konger som samler og hersker over dem, hvorfor skal ikke fugler få ha det samme? Attars dikt er stappfullt av symbolikk, og står sentralt i persisk litteratur så vel som i sufistisk tro.

«Fuglenes forsamling» danner også bakteppe for G. Willow Wilsons roman «The Bird King», utgitt i 2019. «The Bird King» er en historisk roman krydret med en god dose uforklarlige fenomener. Vi befinner oss sør i Spania, nærmere bestemt i palasset Alhambra i Granada. Året er 1491, og Alhambra er hjem til det siste muslimske emiratet i Spania. Det spanske kongeparet Ferdinand og Isabella ønsker å samle landet under én religion, og Alhambra er omringet. Historien dreier seg rundt konkubinen Fatima og den kongelige kartmakeren Hassan. De har vokst opp sammen i palasset, og elsker hverandre som søsken. Omringet av fiender, i et palass preget av sult, misnøye og frykt, drømmer Fatima og Hassan seg bort på eneste måten de kan; de forteller hverandre historier. Helt siden barndommen har favorittleken deres vært å finne på historier om de forskjellige fuglene som vil møte kongen sin. De dikter videre på «Fuglenes forsamling», siden de ikke selv kan fly av sted.

Fatima og Hassan kan kanskje ikke fly, men Hassan kan noe annet ingen andre kan. Han er i stand til å tegne helt nøyaktige kart over steder han aldri har sett, i tillegg til å tegne inn og dermed skape detaljer som ikke var der før. Han er med andre ord veldig verdifull for sultanen sin. Fatima står også høyt i verdi hos sultanen, men kun på grunn av utseendet sitt. Hun er så vakker at alle de andre konkubinene og konene avskyr henne. Den eneste som ser forbi skjønnheten og godtar henne for den hun er, er Hassan. Da en spesiell utsendelse fra det spanske kongehuset ankommer Alhambra, blir det tydelig at emiratet går mot slutten. Fatima blir venn og fortrolig med den ene av de utsendte, kvinnen Luz. For sent innser hun at hun har dannet en livsfarlig allianse. Hassan, som både er homofil og besitter evner man kan kalle overnaturlige, er nå i livsfare. Den spanske inkvisisjonen ser ikke med glade øyne på homofile, muslimske trollmenn. Fatima ser ingen annen utvei enn å hjelpe han å flykte.

«The Bird King» er en utrolig spennende historie. Jeg elsker at historiske hendelser ligger i bunnen, men at det suppleres med magiske elementer. Det beste med hele romanen er imidlertid at karakterene er troverdige og mangefasetterte, og utvikler seg gjennom hele romanen. Det sterke båndet mellom Fatima og Hassan er dessuten en av de vakreste og mest troverdige kjærlighetshistoriene jeg har vært borti.

Forfatteren av «The Bird King», G. Willow Wilson, vokste opp i et ateistisk hjem i USA. Hun ble opptatt av og begynte å studere religion som ung, og på bakgrunn av studiene valgte hun å konvertere til islam. «The Bird King» er hennes andre roman. Hun har også bidratt til flere tegneserier, blant andre «Ms. Marvel», der hovedkarakteren er en ung, kvinnelig, muslimsk superhelt. Jeg anbefaler på det sterkeste å søke opp New York Public Librarys podkast-serie «Library Talks», og høre episoden der G. Willow Wilson forteller om og leser høyt fra «The Bird King».

Bestill boka fra Bærum bibliotek (den er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk)

Translate »