Og på veien dit har vi gått innom smarte klokker. I tillegg har vi selvfølgelig smarte hus og smarte klær og tingenes internett. Mange trodde nok at de smarte brillene døde hen med Google Glass som fikk en fryktelig mottakelse for ca. fire år siden. Selv ble jeg ganske sjarmert av hvordan disse brillene kunne bli brukt, hvis de ble brukt etter hensikten, se bare denne videosnutten. Men brukte du brillene på badestranden, barbesøk, eller i andre offentlige sammenhenger, var du utsatt. Vi ville ikke bli fotografert og filmet av enhver bebrillet person i kanskje intime og avslørende situasjoner! Google Glass ble trukket tilbake fra markedet, men er ikke død. De er nå videreutviklet til bruk i industrien for kompliserte arbeidsoperasjoner, les mer her.

Og så viser det seg at en rekke firmaer har tatt opp ideen og satt i gang utvikling av egne smartbriller. Techcrunch har laget et slideshow med oversikt over 15 forskjellige briller som har kommet, eller er på vei til markedet. Dette dreier seg stort sett om avansert og dyr teknologi, men du kan også allerede nå kjøpe deg noen enkle og «billige» briller, Snap Spectacles utviklet av Snapchat for video og fotografering. De kan du skaffe deg for 129 dollar via Amazon. Mer spennende er Intels briller som er under utvikling. Disse kan du ikke bruke til fotografering eller video, men de viser deg et «hologram» med tekst eller bilder skapt av laserstråler.

Men som nevnt, mange andre er i startgropen her, og hvem som vil slå an for et større marked, er uvisst. Hva du kan gjøre med brillene varierer fra produsent til produsent. Garmin, kjent for GPS og kart, vil selvfølgelig satse på å vise kart. Andre satser på industrien og hjelp til effektiv produksjon, og andre igjen følger opp Google Glass opprinnelige planer, men nå med lekre «designbriller» hvor vi andre vil være helt uvitende om all avansert teknologi som er gjemt i brillen.

Intel spår at smarte briller vil slå an som smarte telefoner, som jo har forandret våre liv. Les også om utvidet virkelighet, eller på engelsk  augmented reality, forkortet AR.

 

Translate »