Lengter knuser slår av Bård Torgersen

Velskrevet, dramatisk og lesverdig! Provoserende for noen, bekreftende for andre.

I det Rykkinn forbereder feiringen av 50 år som drabantby kommer det enda en roman fra en Rykkinnforfatter der skakk-kjørt oppvekst på 70/80-tallet vies stor plass. Nikolaj Frobenius, Linde Hagerup og nå Bård Torgersen. Generasjonen fra dengang lokalavisen Budstikka yndet å presisere i sin dekning av små og store volds- og narkotikasaker at utøveren «er bosatt på Rykkinn». I skogen rundt KI-senteret hadde unge narkomane og gamle alkiser sine leire i full åpenhet. Det lokale klassekillet var sterkt og gikk mellom Berger og Gommerud. Og nederst i dobbel betydning lå Bjørnebærstien.

Og her i Bjørnebærstien levde romanens Rykkinngutt Einar sin barndom med sin grensesprengende kamerat og store idol Daniel. Oppi gata bodde den underlige mannen Igor, som elsket gutter, og som gavmildt delte ut hasj for intime tjenester. Lokalpolitiet prøvde å overvåke med brutale midler. Guttene trakk da mot byen. Husokkupasjon i Skippergata, hasjdealing på Løkka med øks i jakka. De var egne herrer i en voldsom verden. Sitat fra boken: » Einar hadde aldri hatt råd til å være redd. Men han hadde alltid vært det. For det var ingen som passet på ham. Alt var opp til ham, det var ingen som stoppet ham, ingen som brydde seg. Han var fri til å gjøre akkurat som han ville. Det var det som var livet hans. Hvor mange kunne egentlig si at de var fri? Han hadde kjent seg høy når han sa at han var fri. Helt ustoppelig.»

Romanen åpner og slutter i en dramatisk scene der den voksne Einar har tatt igjen. Mens han venter på fullbyrdelsen kommer revyen fra livet som startet i Bjørnebærstien fram.

Dette er Bård Torgersens åttende roman i et betydelig forfatterskap. Han høster stadig gode kritikker for sine romaner. Nå har han skrevet seg ytterligere opp. Anbefales!

Bestill boken

 

Translate »