På søndag var det seriestart i Eliteserien. Som alt annet det siste drøye året, var det også her redusert program på grunn av covid-19. De store internasjonale ligaene er inne i sluttfasen, og kun finalen gjenstår i Champions League og Europa League. Og snart er det EM. Vil du vite mer om hva som skjer i kulissene i norsk og internasjonal fotball? Her får du noen tips til fotballbøker du kan låne på biblioteket.

For to uker siden hadde vi også besøk av forfatteren av boken 11 meter: straffesparkets historie, Nils Henrik Smith. Samtalen er tilgjengelig på vår nettside til og med 18. mai.
Smith er også snart aktuell med en ny bok om fotball, Entusiasme og raseri. Her har han samlet artikler han har skrevet for tidsskriftet Josimar, samt en nyskrevet artikkel om fotball-EM.

Hvordan bli en god fotballspiller?

Fotballprosjektet og De norske fotballtalentene tar for seg hvilke faktorer som kan være viktige for å få frem flere gode unge norske fotballspillere. I den første boken er det ungdomstreneren til Erling Braut Haaland i Bryne, Alf-Ingve Berntsen, som legger frem potensielle suksessfaktorer for å få flest mulig barn og unge til å være med lengst mulig. Den andre boken tar utgangspunkt i et forskningsprosjekt som fulgte norske talenter gjennom ti år, og beskriver hvordan treningsmengde, motivasjon og omgivelsene rundt spillerne virker inn på muligheten for å fostre nye stjerner.

Vil du lese en fotballbiografi?

Du kan lese om hvordan Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Diego Maradona og Pelé ble store stjerner.  Eller hva med brasilianske Carlos Kaiser, som skal ha narret seg til proffkontrakt med flere internasjonale klubber? Den historien får du i Kaiser: the greatest footballer never to play football. Det finnes også mange biografier om kjente norske spillere, særlig fra gullalderen til det norske landslaget under Egil Drillo Olsen. Blant annet Løvehjerte fra 2018, om vår nye landslagssjef Ståle Solbakken. Drillo har selv fått sin biografi, Mine kamper, ført i pennen av Alfred Fidjestøl. En noe mer kuriøs historie kan du få om du plukker opp Den nordkoreanske sjefen. Her får du historien til den tidligere storscoreren Jørn Andersen da han var landslagstrener for Nord-Korea fra 2016-2018.  Lurer du på hvordan det er å fostre opp to av verdens beste kvinnelige fotballspillere, Andrine og Ada Hegerberg, kan du lese Fotballmamma. Ellers har vi biografiene til store trenere som Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Alex Ferguson, Mauricio Pochettino, Jose Mourinho og Arsene Wenger. Og selvsagt er det allerede kommet flere bøker om managerkarrieren til Ole Gunnar Solskjær, blant annet The red apprentice fra 2020.

Bak kulissene

Mange fotballsupportere liker å diskutere taktiske avgjørelser. Hvis du ønsker å oppdatere deg på fotballtaktikkens historie til videre diskusjoner, må du lese Jonathan Wilsons Inverting the pyramid. Fotball er likevel mye mer enn taktikk; i moderne fotball er penger svært avgjørende. For noen uker siden kom nyheten om at flere storklubber ville opprette sin egen superliga. Blant dem var hele seks klubber fra Premier League. I bøkene Historien om Premier League og Et eksklusivt selskap får du vite mer om både spillere, taktikk og økonomi, og få et innblikk i hvorfor denne ligaen har blitt så mektig. Noen sa også nei til invitasjonen til Superligaen, deriblant Haalands klubb Borussia Dortmund. Building the yellow wall forteller historien om klubben som var nær ved å gå konkurs, men som har reist seg igjen blant annet ved hjelp av en fantastisk supporterskare; den karakteristiske gule veggen på tribunen. Og avslutningsvis: ønsker du å vite mer om skyggesidene av den moderne fotballen, kan du lese om både styrtrike eiere, korrupsjon og lysskye avtaler med fotballagenter og spillere i The billionaires club og Football leaks.

Bestill bøkene fra Bærum bibliotek

 

 

 

Translate »