Parquet Courts – Wide Awake

Parquet Courts er et ameikansk rockeband fra New York. Etter å ha debutert med en kassettutgivelse av albumet «American Specialties» i 2011, har bandet rukket å gi ut ytterligere fem studioalbum. Nummer seks i rekken, «Wide Awake» (2018), er bandets foreløpig største kommersielle suksess, spesielt i Storbritannia, og min personlige favoritt.

Noe av sjarmen ved «Wide Awake» er selve soundet på plata, det er ikke innlysende at dette er en utgivelse fra 2018, og rent lydestetisk er dette et minimalistisk og tight lydbilde, uten at det føles begrensende på noen måte. Lyden er varm og instrumenteringen «on point» gjennomgående.

Men musikk er ikke bare lyd, og «Wide Awake» kan skilte med noen absolutt nydelige låter. «Total Football» åpner ballet, og sammenligner den oppblomstrende anti-individualistiske holdningen hos amerikansk ungdom med nederlandsk posessionbasert fotball på 70-tallet. Ganske unikt. Temposkiftet i introen på låta gir en herlig energiboost og introduserer et bassriff som er genialt fengende. Vokalen til hovedvokalist Andrew Savage minner mye om Joe Strummers og det er ikke den eneste likheten mellom Parquet Courts og The Clash. Det er mye punk og post-punk inspirasjon på «Wide Awake».

«Violence» gjør et skifte i stil og beveger seg mot David Byrne-aktig tekstlevering, old school funk-koring og hip-hop synth på refrenget. «Mardi Gras Beads» er en helt fantastisk kul låt og kunne vært et kutt fra en senere Beatles-plate. Gitarspillet er dynket i deilig romklang og vokalharmoniene sitter som ei kule. «Freebird II» er som tittelen antyder klassisk «gubberock» og andrevokalist Austin Brown høres skremmende mye ut som Jimi Hendrix. Dette er ikke nytt krutt, men det er tørt og lettantennelig. Tittelsporet «Wide Awake» skrur opp funken og her kommer produsent Danger Mouse mest til sin rett med masse smakfull perkusjon og supertight disko-bass.

Kort fortalt er Parquet Courts «Wide Awake» et meget sterkt album du bør sjekke ut hvis du liker indie-rock, post-punk, new-wave, The Clash eller tekster i opposisjon til Donald Trumps USA.

God fornøyelse!

Translate »