Ankomst av Gøhril Gabrielsen

«Her ender verden. Herfra er det ingenting. Et endeløst hav, kant i kant mot klipper og fjell, to ytterligheter i en uopphørlig brytning, i stille vær som i storm»

Slik begynner Gøhril Gabrielsen sin femte roman. Handlingen er lagt til et sted i Finnmark, et fylke hun selv kommer fra. Det er midt på vinteren, ut mot storhavet og milevis fra folk. Her finner vi den kvinnelige forskeren, bokens hovedperson. Hun skal drive forskning på klimaendringer og fugledød. Dette forholder hun seg saklig til, de daglige observasjonene og målingene. Verre er det med privatlivet og alle de forvirrende og kaotiske følelsene hun kjenner på. Ensomheten her ytterst ute er heller ikke med  på å dempe kaoset. Hovedpersonen sier et sted i boken «Jeg er vel litt som naturen her ute. Slipt ned til fjellet, til grunnen, av kalde, vindfulle vintre og plutselige, korte somre. Som de hvite skavlkantene av is og frost skjuler jeg en bunn dekket av sår og rifter.»

Mistanken om at forskeren har flere grunner til å befinne seg her ute i ødemarken blir tydelig for leseren. Litt etter litt får vi hennes historie om flukten fra en kontrollerende og voldelig ektemann, skilsmissen og hans omsorg for deres fellesbarn som hun har reist fra. Hun har også reist fra den nye mannen i sitt liv, han også fraskilt og ettbarnsfar. Han skal komme etter og være hennes forskningsassistent. De skal samtidig leve ut kjærligheten, fri for ekser og barn. Vi forstår etterhvert at han blir mer og mer nølende til dette prosjektet.

I ensomheten er sinnet sårbart og skrantende og hun lever seg mer og mer inn i en fortelling om en familie som bodde på stedet rundt 1860. Deres tragiske skjebne virker sterkt inn på henne, og hun begynner å dikte deres historie i detalj. Hva er fiksjon og hva er virkelighet? Er der paralleller her til hennes egen historie? Utviklingen i romanen gjør leseren urolig og spenningen stiger inntil vi sitter igjen med en slutt som ikke slipper. Hva skjedde?

Flere temaer blir tatt opp i romanen: biologi, meteorologi, forskning, kjærlighet, samliv, morsrollen og lokalhistorie. Alt skildret i et nøkternt, men malende språk. En av høstens bøker som har grepet tak i meg. Boken anbefales på det sterkeste.

Forfatteren debuterte i 2006. Hun har mottatt flere priser for sine romaner.

Lån boken i Bærum bibliotek
Finnes også som E-bok 

 

Translate »