En gentleman i Moskva av Amor Towles. Romanens handling er satt til Moskva på 1920-tallet. Etter revolusjonen i 1917 er det svært farlige tider for aristokratiet. Grev Alexander Rostov – mottaker av Saint Andrew-ordenen, medlem av Jockey-klubben og ‘Master’ i den edle jaktkunst – er derfor ille ute da han 21. juli 1922 blir stilt for Sentralkomiteen i Folkets Kommisariat for Innenrikssaker. Han står i fare for å bli dømt som klassefiende og henrettet. Det som redder han er et dikt han skrev i 1913, som blir tolket som en støtte til revolusjonen. Straffen blir redusert til livsvarig husarrest på Hotell Metropol i Moskva, hvor han allerede bor i suite 314. Nå må han flytte til et forfallent loftsrom og hvis han går ut av hotellet, blir han skutt.

 

Etter å ha erkjent at en mann må mestre sine omstendigheter eller bli mestret av dem, mente greven at det var verdt å tenke over hvordan man best kunne nå dette målet når man var dømt til fangenskap på livstid.

Grev Rostov bestemmer seg for å skape et godt liv i husarrest. Han begynner etterhvert å jobbe på hotellet og blir kjent med en rekke interessante mennesker, stor som små, tjenere og herrer. Det er stor kontrast mellom grevens tilbaketrukne tilværelse og de voldsomme hendelsene utenfor hotellveggene. Det betyr ikke at han ikke blir påvirket av det som skjer, men straffen skjermer han fra ytterligere farer. Greven er en snodig og sjarmerende type, som det er gøy å følge. Han er tapper på sin måte, som finner mening i kaoset, holder på formene og aldri svikter sine verdier, som han har vokst opp med. Til slutt handler romanen også om hvordan motstand mot diktatur kan komme i mange former.

Metropol Hotel Moskva finnes i virkeligheten. Her et bilde fra ca 1910.

 

Forfatteren Amor Towles forteller det hele på en elegant måte, med mye humor og varme. Det er underholdende og liker du en eventyrlig historie blir du ikke misfornøyd med denne. Noen mener romanen kunne pløyd dypere inn i den mørke materien som ligger under, men da hadde denne romanen mistet noe av sin originalitet, tenker jeg. Skal jeg sammenligne den med noe, så må jeg slik som mange andre, nevne Wes Anderson filmen «Grand Budapest Hotel» og John Irvings romaner.

En gentleman i Moskva lå på New York Times’ bestselgerliste i over 40 uker da den utkom i USA i 2016. Kritikere i store aviser som Chicago Tribune og Washington Post utropte boken til årets beste roman. Boken er oversatt til over 20 språk, inkludert russisk. Ryktet sier at nå blir det film også med Kenneth Branagh i hovedrollen.

Romanen kan du bestille her:

 

Translate »