«Poppy» av Kristine Getz

Poppy Wiig er to år, og har allerede 440 000 følgere på Instagram. Gjennom bloggen FlotteLotte reklamerer hun for alt fra strømpebukser til sjokoladepålegg. Moren Lotte og faren Jens deler et glansbilde av familiens hverdag på bloggen, med Poppy som hovedperson. Når Lotte har bursdag skal de feire på spa, og Poppy skal være på overnattingsbesøk hos besteforeldrene på Bygdøy. Jens legger ut et Instagram-bilde av Poppy utenfor besteforeldrenes hus, og fire timer senere er hun sporløst forsvunnet.

Etterforsker Emer Murphy er sykemeldt etter et mentalt sammenbrudd, og kraftig medisinert. Da Poppy forsvinner klarer hun allikevel ikke å holde seg unna, og oppsøker partneren Mons Tidemand på Bygdøy der hun forsvant. Har Poppy-saken sammenheng med den andre lille jenta som forsvant noen uker tidligere? Isabella Baxter var savnet i tolv timer, før hun plutselig kom gående helt uten skader, men også uten å kunne fortelle hvor hun hadde vært. Emer og Mons vet at jo lenger tid det går før de finner Poppy, jo større sjanse er det for at de ikke finner henne i live.

Denne boken vil tilfredsstille både hardbarka krim-lesere, men også oss som sjeldent leser krim. Getz lykkes med å opprettholde spenningen helt til siste slutt, uten en eneste dråpe blod. Selv om «Poppy» følger krim-sjangerens tradisjonelle oppbygning og spenningskurve fungerer den også som et sylskarpt innlegg i debatten om eksponering av barn i sosiale medier. Gjennom innlegg både fra et mamma-forum og et pedolfili-nettverk viser Getz leseren hvilke konsekvenser det kan få hvis voksne ikke er bevisste på deling og eksponering av barn på nettet. Familien Wiig har mange fans, nettopp fordi bloggen appellerer til kikkermentaliteten vi nok alle har et snev av. Men hvem skal sikre barnas rett til privatliv hvis ikke foreldrene deres gjør det?

Slukefaktoren er høy i «Poppy», men det er forfriskende at den vil noe mer enn bare å underholde. Det kan virke som om Getz med «Poppy» har begynt på en serie, og jeg møter gjerne Emer Murphy og Mons Tidemand igjen.

Bestill boka fra Bærum bibliotek her

Finnes også som e-bok i Bookbites

 

Translate »