Delte opplevelser av Mari Ulset

Omslaget til Mari Ulsets roman Delte opplevelser er en lakserosa bakgrunn med et fotografi i midten. På fotografiet ser du en hummer, noen skjell og en maiskolbe lekkert dandert. Min første assosiasjon var matoppskrifter i ukeblader som Hjemmet. Ganske fristende, men også litt utdatert.

Det samme kan man si om Andrea Bang. Hun hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet som kokebokforfatter og TV-kokk. På høyden var hun på alles lepper og maten hennes i alles mager.

Det var da, nå er nå. Etter en plagiatskandale med påfølgende mediestorm har Andrea forsvunnet fra offentligheten. Hun bor alene i en knøttliten leilighet, har nesten ingen kontakt med eksmannen og døtrene sine, og tilbringer fritiden sammen med et par venninner hun egentlig ikke liker så godt.

Andrea jobber med å utarbeide matoppskrifter for Opplysningskontoret for frukt og grønt. En jobb hun selv mener hun er altfor god for, og hun demonstrerer det ved å engasjere seg så lite i den som overhodet mulig. Når Andrea ut av det blå får spørsmål fra forlaget om å gi ut en jubileumsbok tenker hun at dette er sjansen hun har ventet på til å gjenopprette ryktet hun fortjener å ha.

Av de litterære karakterene jeg har møtt er Andrea Bang en av dem jeg har minst sympati med. Etter mange år i rampelyset er hun vant til å bli observert, og i sine egne øyne er hun ufeilbarlig. Hun er derimot mester i å påpeke andres feil og mangler. Hun har alltid satt karrieren foran familielivet, og hun misliker andre kvinner fordi hun synes de er tåpelige. Er det noe som er lite politisk korrekt i vårt samfunn er det nettopp en kvinne som kun tenker på karriere og ikke støtter andre kvinner.

Kanskje er nettopp dette grunnen til at jeg liker så godt å lese om Andrea Bang. Samtidig som jeg misliker henne er det forfriskende med en kvinnelig fortellerstemme som er så egoistisk uten å unnskylde seg for det.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »