Nickel-guttene av Colson Whitehead

Forbedringsanstalten Dozier School for boys (eller Florida School for boys) var i drift fra januar 1900 til 2011. Skolehjemmet, som lå i Florida, var notorisk kjent for tortur og mishandling av elevene gjennom alle år. Et unaturlig høyt antall gutter omkom ved Dozier, og i 2012 beordret staten arkeologiske utgravninger av skoletomten for å kartlegge antallet dødsfall. Utgravningene har avslørt levninger etter minst 55 gutter, og i 2019 ble ytterligere 27 mulige graver funnet med radar. «Nickel-guttene» er basert på historien om Dozier.

Elwood Curtis vokser opp med bestemoren sin i Florida på begynnelsen av 1960-tallet, og fremtidsutsiktene hans er lyse. Han er intelligent, ser opp til Martin Luther King jr., og har ambisjoner om å gå på college. Selv i en tid der segregeringen lever i beste velgående er han overbevist om at han er like mye verdt som en hvit gutt, og at han kan få alt han ønsker seg bare han jobber hardt nok. Han er såpass skoleflink at læreren hans får ham meldt opp til timer på det lokale colleget for fargede. Tilfeldigheter gjør at han blir urettmessig involvert i et biltyveri på vei til sin første time, og han dømmes til et lengre opphold på forbedringsanstalten Nickel Academy. Ved ankomsten til Nickel blir Elwood beroliget av det frodige, idylliske skoleanlegget, men han oppdager raskt at den flotte fasaden skjuler en helt annen virkelighet. Etter en nattlig tur til bygningen som kalles «Det hvite hus» innser Elwood at livet på skolen ikke handler om rettferdighet, men om overlevelse.

Colson Whitehead har skrevet flere romaner, hvorav dette er den tredje som er oversatt til norsk etter «Den underjordiske jernbanen» og «Intuisjonisten». I «Nickel-guttene» forteller han en fiktiv historie basert på virkelige steder og hendelser, og han gjør det så vanvittig godt. Boken inneholder svært sterke scener (tidvis så sterke at jeg trengte pauser i lesingen), men historien han forteller føles allikevel så viktig at man må lese videre. Elwood er en sympatisk hovedperson man ikke kan la være å heie på, men som i virkeligheten er det ikke alltid rettferdigheten som seirer. Hvis du likte filmen «Kongen av Bastøy» vil denne romanen være midt i blinken.

Biblioteket har både norsk og engelsk utgave. E-bok er tilgjengelig i Bookbites-appen.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

 

Translate »