For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges av Kyrre Andreassen

Kyrre Andreassen debuterte med novellesamlingen Det er her du har venna dine i 1997. Med sin andre bok, Barringer (1999), ble han nominert til Brageprisen. Svendsens catering kom ut i 2006. Kyrre Andreassen gir ikke ut bok hvert år, men når det først kommer en bok fra forfatteren, ja da blir han lagt merke til! Andreassen ble nominert til Brageprisen igjen for årets roman.

Krister Larsen er tidligere elektriker med en voldsom yrkesstolthet. Han får store ryggproblemer, blir først sykmeldt i ett år, inntil saksbehandleren på NAV finner ut at han kan undervise en gruppe fremmedspråklige i norsk. Her er et lite utdrag fra Kristers indre monolog:   «Jeg sa ifra til de ansvarlige, jeg sa at jeg ikke var noen pedagog, men det var prekært, det trengtes folk til å undervise voksne utlendinger i norsk. Fysaken på NAV og ledelsen på skolen mente erfaringen min var verdifull, mer verdifull enn all verdens pedagogikk, mente de. Var jeg motivert? Det fungerte i hvert fall, en stund fungerte det, men det er klart, når man den ene dagen driller en gruppe utlendinger i arbeidsmiljøloven og den neste dagen fisker etter svart arbeidskraft i den samme gruppa, det tar seg dårlig ut.»

Du skjønner kanskje hvor det bærer? Krister deltar på skolens julebord, og det viser seg at vår forhenværende elektriker er svært flink til å danse. Det får den kvinnelige rektoren med seg, og hun legger seg etter Krister. Etter Kristers mislykkede forsøk på å avvise henne, har han rektor hengende på nakken i lang tid fremover. Krister kommer i konflikt med resten av kollegene sine også, han mestrer ikke kodene som gjelder på skolen. Kona Marianne ønsker seg en pergola i hagen, dette ønsket meldte seg etter en kjærestetur til Roma (som ble altfor dyr, ifølge Krister). Krister får en av innvandrerne i gruppen han underviser til å sette den opp, noe som skaper enda mer trøbbel med ledelsen på skolen.

Krister krever alltid resolutt handling, akkurat slik den romerske senatoren Cato den eldre gjorde. Cato den eldre pleide å avslutte alle sine taler i Senatet med disse ordene: «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Det var etter en reise til Karthago i 157 f.Kr. at Cato ble overveldet av byens velstand. Dette førte til at han ble overbevist om at Karthago var en direkte trussel mot Roma, og måtte ødelegges. Krister en en morsom mann å følge, men det er også en mørkere side ved ham. Sinnemestring for eksempel, det er han ikke så god på. Boken blir til tider ganske brutal. Men Kyrre Andreassen skriver svært underholdende, med høyt tempo og mye energi! Anbefales!
Bestill boken fra Bærum bibliotek! 
FiEbokbibnnes også som e-bok.
Ebøker lånes via appen eBokBib.

 

Translate »