Control (2007) er en filmatisering av historien til bandet Joy Division, med vekt på vokalisten Ian Curtis, som endte sitt liv bare 24 år gammel.

På slutten av 70-tallet møttes fire unge menn i Manchester og dannet det som skulle bli Joy Division; et av de mest innflytelsesrike bandene fra sin tid, til tross for at de kun ga ut et par plater. Med inspirasjon fra punk, litteratur og artister som Bowie, Iggy Pop og Lou Reed var de med på å definere musikken som kom i kjølvannet av punkbølgen.

I denne meget gode filmatiseringen får vi historien om hvordan bandet kom i stand og utfordringene de møtte på sin vei. Vokalist Ian Curtis’ fysiske og mentale plager fungerer som omdreiningspunkt. Epilepsi, samvittighetskvaler og depresjon skildres med troverdighet av skuespiller Sam Riley. Ikke bare det, men han og alle de andre skuespillerne har lært seg sangene til bandet og alle live-opptredene i filmen er spilt av skuespillerne selv.

Etter min mening er det en del biografiske filmatiseringer av kunstnerliv som halter litt. Mye blir for oppramsende, er preget av ukritisk mytedyrking eller blir for internt og navlebeskuende. Control går klar for alle disse fallgruvene og er rett og slett en fullgod spillefilm, ikke bare noe som er av interesse for fans av bandet.

Etter Ian Curtis’ død, startet de gjenværende medlemmene bandet New Order.

Lån musikk av (og bøker om) Joy Division og New Order her: https://barum.bib.no/cgi-bin/m2?pubsok_txt_0=joy+division+ELLER+new+order&hpid=9711&mode=vt

Er du interessert i gratis strømming av kvalitetsfilm? Da kan vi anbefale Filmoteket.
Filmoteket.no er bibliotekenes strømmetjeneste for film. Her finner du et stort utvalg av filmer som er tilgjengelig for alle som er tilknyttet Bærum bibliotek. Alt du trenger er å registrere deg som bruker med lånekortnummeret ditt. Da får du muligheten til å se seks filmer i måneden.

Les mer om hvordan du kan komme i gang med Filmoteket her: https://filmoteket.no/info/2

 

Translate »