Det startet med at jeg leste “Jente, 1983” av Linn Ullmann i romjulen. Jeg ble helt oppslukt, og synes den var så bra. Jeg fant frem “De urolige” av samme forfatter, og leste om forfatterens oppvekst, forhold til foreldrene og særlig til faren der hun er på besøk hver sommer på Fårö. 

På forlagets nettsider er det listet opp mange omtaler av “De urolige”. En av dem er sakset fra en anmeldelse i Dagsavisen, skrevet av Gerd Elin Stava Sandve:  «Det handler om å være ung og usikker, eller gammel og glemsk. Om hukommelse, og om kunst og skaperkraft. Om tilhørighet – i en familie, og på et sted. Alt i nydelig, fullkomment presis prosa». Jeg anbefaler virkelig denne boken. 

Etter å ha lest ferdig «De urolige», fikk jeg lyst til å gå mer inn i Ingmar Bergmans univers. Jeg sjekket ut hvilke filmer som finnes på Filmoteket. Og det var jo mange! Sommerens prosjekt blir å få sett så mange som mulig av disse filmene. Blir du med? Ingmar Bergman hylles som tidenes beste filmregissør. Han ble berømt for å lage film på en helt ny måte og fortsetter å inspirere filmskapere, også i dag. Du kan lese mer om hvordan komme i gang med Filmoteket her: https://barum.folkebibl.no/film/ 

Her er en oversikt over noen av de mest kjente filmene hans, som du finner på Filmoteket:

Sommeren med Monica (1953)
Sommernattens smil (1955)
Jordbærstedet (1957)
Jomfrukilden (1960)
Persona (1966)
Høstsonaten (1978)
Fanny og Alexander (1982)

Du finner også flere dokumentarer om Bergman på Filmoteket:
Searching for Ingmar Bergman (2018)
Bergman – ett år ett liv (2018)
Liv & Ingmar (2012)

Er du klar for en sommer med Ingmar Bergman?

 

 

Translate »