Om du liker å lære om viktige historiske begivenheter og ikke minst bli kjent med en relativ ukjent helt, så er dette filmen for deg.

Den sorte jord (2019) regissert av Agnieszka Holland.

Filmen er basert på den sanne historien om journalisten Gareth Jones (1905 – 1935) som skulle rapportere til vestlige medier om Stalins plan for industrialiseringen av Sovjet. Han kom imidlertid over det forbryterske Holodomor-prosjektet, som er den ukrainske betegnelsen på en hungersnød som rammet den ukrainske sovjetrepublikken i årene 1932–1933. Holodomor betyr å sulte noen til døde, og understreker at det i Ukraina oppfattes som at dette var en menneskeskapt hungersnød, en konsekvens av blant annet Stalins kollektivisering av jordbruket. Hungersnødens årsak og politiske betydning er i dag gjenstand for diskusjoner, men det er bred enighet om at antallet døde ligger et sted mellom tre og fire millioner mennesker. *

Gareth Jones rapporterte iherdig om de forferdelige tingene han ble vitne til, men han ble avfeid og latterliggjort av både politikere og vestlig presse. Stormaktene ønsket et godt forhold til Stalins Sovjet, som en nødvendig motvekt til Hitlers Tyskland. Jones var modig og skrev rapportene under sitt eget navn for at ingen skulle ha grunn til å tvile på sannheten i hans ord. Dette var nok også årsaken til at han i 1935 ble kidnappet og drept, angivelig av den sovjetiske sikkerhetstjenesten KKVD.

Historien om Gareth Jones og det han rapporterte viser litt av det brutale bakteppet for konflikten og krigen mellom Russland og Ukraina. Den viser også hvor viktig det er med en fri presse og at helter, det er de som risikerer livet for at vi andre skal se det vi ikke opplever selv. Jeg synes at filmen har et viktig og aktuelt budskap, og som historietime fungerer filmen bra. Men det er først og fremst skuespiller James Norton, som spiller Gareth Jones, som gjør filmen til en god og engasjerende film. Han spiller Gareth med stor troverdighet.

Se filmen på Filmoteket eller lån den på biblioteket!

Translate »