Parasitt

Bong Joon-Ho er en regissør av format, som gjennom en serie oppfinnsomme, spennende og engasjerende filmer virkelig ble tatt inn i varmen med Parasitt, som vant både Gullpalmen og hele fire Oscar-statuer, for beste film, beste regi, beste manus og beste fremmedspråklige film. Ikke siden italienske Livet er herlig og kinesiske Snikende tiger, skjult drage har en ikke-engelskspråklig film dominert den internasjonale filmsamtalen så til de grader. Og det smått magiske er at den koreanske mesteren ikke har viket en tomme fra sitt uttrykk eller sitt engasjement for å ha fått det til.

Hollywood-innflytelsene er der, fra Hitchcock til Tarantino, men det er også en bekmørk, fandenivoldsk humor, en tvetydig moral og en understrøm av selvoppofrelse som er helt egenartet. Vi blir kjent med den lutfattige familien Kim. De bor i en slags kjellerleilighet som stadig vekk står i fare for å bli oversvømt, bruker naboenes wifi og har som jobb å brette pizzaesker. Så en dag kommer lykketreffet – eldstesønnens kamerat fikser han en jobb som privat engelsklærer for ei rikmannsjente. Snart legger familien planer for å presse ut den velstående familiens andre ansatte, og snart er hele familien tjenerskap i det lekre, arkitekttegnede huset, hvor det er en litt distansert karrieremann, en litt enkel husfrue, en kjærlighetssyk tenåring og en ung sønn med et mystisk traume.

Stort mer bør man ikke vite før man begynner å se Parasitt, som bør etterlate deg sjokkert, ivrig etter å diskutere den – og klar for å se den igjen så fort som mulig. Har du lånekort hos oss kan du strømme filmen gjennom Filmoteket.

Se filmen på Filmoteket

Eller bestill den på DVD fra biblioteket

Translate »