For en stund tilbake kom det inn et ras med spørsmål i biblioteket om vi kunne anbefale bøker som også er filmatisert. Her har nok en lur norsklærer utfordret mange! Her er bare et lite utvalg av de titlene vi både har tilgjengelig som bok og som film – for de som måtte være nysgjerrige, og for de som skulle få en liknende oppgave.
FANTASY FOR UNGDOM +
Stephenie Meyers Twilight-trilogi ble filmatisert for et par år tilbake med tenåringsstjernene Kristen Stewart og Robert Pattinson, og startet et rush med fantasy-adaptasjoner av varierende kvalitet. Vakre skapninger av Kami Garcia, Warm Bodies av Isaac Marion (kun tilgjengelig på engelsk), og best av alle – Dødslekene av Suzanne Collins, har nok litt å skylde Edward og Bella. En vampyrhistorie som er langt mer melankolsk og skummel enn Twilight er La den rette komme inn av John Lindqvist, som ble en vakker svensk film i 2009 og en temmelig middels amerikansk en med Chloe Moretz i 2011. Rick Riordan’s megapopulære Percy Jackson-bøker har så langt fått to filmatiseringer, Lyntyven og Monsterhavet. Mindre moderne men evig aktuell er også Tolkiens bøker, både trilogien Ringenes Herre og den korte og sjarmerende Hobbiten er blitt populære filmer.
FARGERIKE BARNEBØKER
Mange gode barnebøker er blitt knakende gode filmer. Roald Dahls Heksene, Charlie og Sjokoladefabrikken, Danny og den Store Fasanjakten og Matilda er alle gode bøker som har fått mer eller mindre vellykkede adaptasjoner (ofte er filmene av Dahls materiale en god del snillere enn bøkene han skrev!). Frances Hodgson Burnett er en annen flott forfatter som har blitt filmatisert, av den geniale meksikanske regissøren Alfonso Cuaron i 1995 med En liten prinsesse, og av kunstfilmregissør Agnieszka Holland med Den hemmelige hagen. Begge er absolutt å anbefale. Tim Burtons film Alice i Eventyrland er satt etter at Alice er voksen og hun kommer tilbake til en grim 3D-versjon av Eventyrland, og er i så måte ikke en direkte adaptasjon av Lewis Carrolls klassiske bøker – da er Walt Disneys muntre, amerikaniserte tegnefilmversjon fra 1951 mer interessant. Også inspirert av Lewis Carroll var nok Neil Gaiman når han skrev Coraline, en kort fortelling om ei jente som finner en vei til en en skummel speilversjon av hjemmet sitt, som ble en god animasjonsfilm i 2009.
KULT OG KRIM
Backpackerklassikeren Stranden av Alex Garland ble til en film med Leonardo DiCaprio i 2000, og kan beskrives som en voksen versjon av Fluenes Herre. En annen motkulturbok som ble en kultfilm er den voldelige og beksvarte anti-konsumerisme-komedien Fight Club av Chuck Palahniuk. Flere av Cormac McCarthys dystopiske og litterære, men allikevel lettleste, bøker er blitt gode filmer – sjekk Veien og Ikke et land for gamle menn. De kan beskrives som rå, moderne westernfilmer. Foretrekker du science fiction kan du prøve Livstyvene av Phillip K. Dick, som ble til sci fi-klassikeren Blade Runner. De som liker krim kan prøve Stieg Larssons trilogi – alle bøkene er blitt filmet, men den første, Menn som hater kvinner, ble nok den beste filmen. Det kom til og med en amerikansk filmatisering som ikke er fullt så god som den svenske, men The Girl With The Dragon Tattoo er verdt å se allikevel. På norsk ble Jo Nesbøs Hodejegerne en suksess både som bok og film. Stephen King er en forfatter hvis bøker har stått for et utall skremmende kvalitetsfilmer – sjekk spesielt Ondskapens hotell (The Shining) og Kidnappet (Misery).
ROMANTIKK
Helen Fieldings lettbeinte dagbokroman om Bridget Jones ble en fornøyelig god film. Boka er en lur hyllest til Jane Austens Stolthet og Fordom som også gir Bridgets store kjærlighet navn etter Mr Darcy, og filmen gikk en lenger ved å gi Colin Firth som spilte Mr Darcy i TV-versjonen av Stolthet og Fordom rollen som Fieldings Mark Darcy. De fleste av Jane Austen sine bøker er blitt filmatisert i en eller annen form – en av de beste er satt til 90-tallet, nemlig den eviggrønne komedien Clueless som er basert på Austens Emma. Enda mer romantisk er Dagboken av Nicholas Sparks, og i filmversjonen forførte Ryan Gosling en hel generasjon jenter som den evig trofaste Noah. Mer aktuell er Faen ta skjebnen av John Green – filmversjonen The Fault In Our Stars er i skrivende stund ikke tilgjengelig på DVD, men skal selvfølgelig kjøpes inn til biblioteket når den kommer!
AMERIKANSKE FORTELLINGER
Mange av filmene nevnt så langt er amerikanske, men noen forteller om amerikansk historie på en særegen måte. Nydelige, såre Drep ikke en sangfugl av Harper Lee er en legendarisk oppvekstroman som ble til en like klassisk film i 1962. Mye råere er Alice Walkers Fargen bortenfor (The Color Purple), en sterk bok om en svart kvinnes skjebne som er lett, men allikevel vond å lese… den glimrende filmversjonen har flotte rolletolkninger av blant annet Whoopi Goldberg og selveste Oprah Winfrey! Roaring twenties-klassikeren Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald har blitt filmet flere ganger, nå senest med Leonardo DiCaprio.
DIVERSE UNDERHOLDNING
Den indiske røverhistorien Gutten som hadde svar på alt av Vikas Swarup ble den fargesprakende filmen Slumdog Millionaire i regi av Danny Boyle. En million mil unna foregår humoristiske En djevel i Prada av Lauren Weisberger, en halv-satirisk fortelling fra moteindustrien. Engelske Nick Hornby skriver morsomme bøker med mannetematikk – Gutter er gutter og High Fidelity er begge blitt gode filmer om to slendrianer som har problemer med å bli voksne, med henholdsvis Hugh Grant og John Cusack i hovedrollene. Ann Brashares’ bøker om jentene i jeans har blitt til så langt to filmer, The Sisterhood of the Travelling Pants 1 og 2. Og helt til sist kan vi anbefale to rågode ungdomsklassikere hvor filmene er på høyde med bøkene – S. E. Hintons evigunge Outsiderne (The Outsiders) og Stephen Chboskys nyere Kunsten å være veggpryd (The Perks of Being a Wallflower). God lesning, og god filmtitting!
Anbefalt av Elin
Bilder fra Filmweb.no