Fangirls: scenes from modern music culture av Hannah Ewens

Suggestion: replace the word ‘fan girl’ with ‘expert’ and see what happens.

– Jessica Hopper, music critic and author

Så lenge musikk har eksistert har det også eksistert fans. Komponisten og pianisten Franz Liszt (1811-1886) spilte visstnok så hardt på tangentene at strengene ofte røk, og fansene hans stjal strengene for å lage smykker av dem.

Det går også rykter om en spesielt dedikert fan som tok vare på en av sigarettstumpene hans og bar den i en medaljong rundt halsen. Lisztomania var en greie lenge før Beatlemaniaen skylte over verden på 1960-tallet.

Fankultur blir gjerne stemplet som noe unge jenter holder på med. En periode yre, unge mennesker må hyle og føle seg gjennom før de blir velfungerende voksne som liker ting akkurat passe mye. Hvorfor er det sånn at disse jentene, som vet nesten mer om artistene enn artistene selv, blir kalt for hysteriske istedenfor eksperter?

I Fangirls lar journalist og forfatter Hannah Ewens fansen selv fortelle om kulturen fra innsiden. Hun tar steget inn i deres verden for å prøve å forstå den.

Sammen med hundrevis av unge jenter overnatter hun på fortauer i London for å få de beste plassene når dørene til konsertlokalene åpner. Hun intervjuer folk fra mange forskjellige fangrupper, alt fra emoer til beliebers. Og hun deler villig av erfaringer fra eget liv.

Hannah Ewens bok er et unikt innblikk i en uglesett del av populærkulturen.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »