Hei hei! Denne gangen har jeg ingen plate å anbefale, men heller tre veldig gode Youtube-kanaler å sjekke ut for alle musikkinteresserte. Hva er vel bedre enn å sette seg godt til rette i godstolen og kose seg med litt kvalitetsunderholdning fra verdensveven en fredagskveld?

 

Theneedledrop

Anthony Fantano kaller seg internetts travleste musikknerd og det er virkelig ikke ufortjent. Han jobbet seg opp fra college-radio og lokalradio til det store nettet.  Allerede i 2009 startet han YouTube-kanalen «Theneedledrop». Fantano har siden oppstarten lagt ut bokstavelig talt hundrevis av videoer med plateanmeldelser, topplister, best-to-worst og Q&A. Alt produsert på egenhånd fra sin egen leilighet. Det er mildt sagt imponerende hvor mange antenner Fantano har ute i musikketeren. Her finner du plateanmeldelser innen hip-hop, ambient, house, indie, pop, rock, metal, jazz og mye mer. Anthony Fantano er selv musiker og han går analytisk til verks i begrunnelsene sine, uten at det blir uforståelig for seere uten musikkteoretisk kunnskap. Fra sitt hjem i Conneticut har han også anmeldt norske artister som Kvelertak, Burzum, Emperor, Jenny Hval, Motorpsycho, Susanne Sundfør og Ulver for å nevne noen. Anthony Fantano får med seg det absolutt meste av det som kommer av ny musikk og dette gjør theneedledrop til en av de beste YouTube-kanalene for musikkanmeldelser.

KEXP

For en GULLGRUVE! KEXP er en radiostasjon fra grungehovedstaten Seattle. De har siden 1972 viet sin all sin energi til ny og spennende musikk. På deres YouTube kanal finner du hundrevis av liveopptredener og intervjuer med band og artister. Deres DJ-er er ekstremt kunnskapsrike og stiller alltid gode og forseggjorte spørsmål til gjestene, noe som vitner om ekte musikklidenskap. En annen faktor som gjør KEXP til en av de feteste tingene på internett, er kvaliteten på lyd og video. Det skal godt gjøres å finne bedre livevideoer på YouTube. Her snakker vi lyd og bilde i HD og fantastisk miksing som gjør at live-kuttene ofte overgår plateinnspillingene. Stort sett alle fremførelsene er gjort i radiostudioet uten forstyrrende elementer som publikum med mobiler og annet mas. Du finner ikke mainstreamartister som Ariana Grande, Ed Sheeran, Kanye West eller Coldplay på KEXP. De konsentrerer seg om nivået under hvor man som oftest finner de mest interessante tingene. Her finner du et skattkammer med alt fra skikkelig undergrunn til store navn som Tame Impala, Florence and The Machine, The Lumineers, Arctic Monkeys,  Mac DeMarco, The War on Drugs og mange, mange flere. Hvis du er som meg og liker å kose deg med livevideo på full guffe og noe godt i glasset, er KEXP et must å sjekke ut!

Rick Beato

Til slutt har jeg en liten godbit for de som liker å nerde om lyd, instrumenter og musikkproduksjon. Rick Beato er en anerkjent musiker, plateprodusent og pedagog. Beatos kanal er spekket med nerdete musikkteoretiske analyser innen skalaer, harmonilære, gehør, lydproduksjon osv. Dette høres kanskje tørt ut for mange, men ikke la dere skremme. Det finnes også kåringesvideoer av typen beste bassister i rocken, feteste trommebrekk og kuleste gitarsoloer. En annen godbit er videoserien «What makes this song great?» hvor Beato analyserer klassiske låter fra navn som Toto, Steely Dan, Nirvana, Led Zeppelin, The Police, Jeff Buckley og mange andre. Disse videoene minner ganske mye om TV-serien «Classic Albums» som gikk på NRK for mange år siden. Veldig artig, hvis man er glad i sånt.

Sånn… det var dagens godbiter fra YouTube, jeg håper virkelig du gir dem en sjanse. Alle tre kanalene jeg har snakket om her har under to millioner følgere…det er j**lig trist. «Dr Pimple Popper» som klemmer kviser på TV har over 6 millioner og den mildt sagt pokkers irriterende gameren PewdiePie har 60 millioner … just saying. Gjør noe med det!

Translate »