Et gap i tiden

I anledning 400-årsjubileet for Shakespeares død i 2016, har flere profilerte forfattere blitt invitert til å gjenfortelle Shakespeare-stykker i romanform.

Den britiske forfatteren Jeanette Winterson, kjent for boken «Hvorfor være lykkelig når du kan være normal», er førstemann ut. Hun valgte uten å nøle «Vintereventyret» som inspirasjonskilde for romanen «Et gap i tiden».

I denne coverversjonen av «Vintereventyret» er handlingen flyttet fra Sicilia og Böhmen, til dagens London og New Bohemia, en versjon av New Orleans. I Wintersons samtidsroman er kongen av Sicilia blitt den kyniske finanstoppen Leo. Leo spionerer på sin gravide kone, den franske sangerinnen MiMi, med webkamera. Han er overbevist om at ungdomsvennen hans Xeno, en dataspilldesigner, har et forhold til MIMI. Samtidig aner vi en tidligere erotisk tiltrekning mellom de to mennene. Leo vil egentlig myrde Xeno. MiMi føder en datter, Perdita, som Leo ikke kan akseptere som sin egen. MiMi flykter fra Leo. Leo bestikker en gartner til å ta med babyen til USA, slik at han blir kvitt henne. I New York dukker det opp amerikanske gangstere, en koffert med dollar og en «baby-luke» på et amerikansk sykehus. Slik havner Perdita ved en tilfeldighet hos den svarte pianisten Shep, hvor hun blir tatt godt vare på.

Er du forvirret nå? Fortvil ikke, det er en rød tråd gjennom historien. Historien er som et forrykende spennende eventyr for voksne, en skikkelig røverhistorie. Her er det kjærlighet, sjalusi, mord, menneskelig dårskap, godhet og drama så det holder. Det er tragedie og komedie.

Det er underholdende og elegant skrevet, med et rikt språk. Winterson er trofast mot historien, og man blir igjen fascinert over tidløsheten i Shakespeares’ forfatterskap. De store spørsmålene i livet er like store som de var for 400 år siden. Heldigvis ikke fullt så dramatiske for de fleste av oss.

Om du ikke kjenner «Vintereventyret» fra før, så er det en grei oversikt over handlingen i original i begynnelsen av boken. I tillegg er det personlig tolkning av stykket fra forfatteren til slutt.

Bestill denne fra Bærum bibliotek (også tilgjengelig i eBokBib)

Anbefalt av Susanna

Translate »