Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Olivier Schrauwen er en av Belgias fremste moderne tegneserieskapere, og har utkommet på norsk med blant annet den glitrende, Lille Nemo i Drømmeland-inspirerte Gutten min. I likhet med Gutten min er denne boken ofte absurd, visuelt spennende og spunnet rundt en en eldre mannsskikkelse, men Arsène Schrauwen er nok enda mer avantgarde, krevende, og oppfinnsom. Og som alle gode verk som ber leseren jobbe litt, belønner den akkurat like mye.

Tegneserieskaperen Olivier Schrauwen fremstiller seg selv i bokens begynnelse som både eldre og mer tykkfallen enn han er i virkeligheten, så det er som det etter hvert blir klart en svært fiksjonell versjon av historien hans vi får høre. Han forteller om sin bestefar Arsène, som dro til Belgisk Kongo for å bli rik. Arsène møter opp med fetteren Roger, en litt stormannsgal type med mange prosjekter gående, det største en plan om en egen moderne science-fiction by midt i den svarteste jungelen. Roger har også en svært ferm og vakker kone, som den uskyldige Arsène faller pladask for.

Boka er ikke ment å være et tidsriktig bilde av Kongo og er overhodet ikke en dokumentar. Arsène ser verden som en egentlig ikke veldig eventyrlysten eller nysgjerrig middelklassebelgier, og synes vel stort sett Kongo er varmt og fælt, og han er fullstendig livredd insekter og parasitter. De eneste han er sammen med er andre hvite belgiere og han har null interesse av arbeiderne som blir satt til å utføre Rogers byprosjekt, og er vel mest redd dem også. Tegningene er elegante og stiliserte, og skifter mellom rødt og blått i en etterligning av den arkaiske risograf-teknikken Olivier Schrauwen trykker sine kortere tegneseriehistorier med.

For de som liker Werner Herzog sine filmer om umulige jungelprosjekter, Joseph Conrads Mørkets hjerte eller er nysgjerrige på en kunstnerisk tolkning av belgisk koloniherredømme hvor belgierne verken er helter, landsfedre eller monstre, men temmelig smålige og inkompetente lykkejegere, er Arsène Schrauwen en spennende og givende bok man vil tenke lenge over etter at man har lest den.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »