W.E.B. Du Bois’ kjærlighetssanger av Honorée Fanonne Jeffers (2023)

Denne boka kan kanskje virke litt avskrekkende – en 900-siders murstein med en litt klønete tittel – men ikke la deg skremme. Dette er boka for alle som elsket Nino Haratischwilis Det åttende livet (til Brilka), og den var enda lenger!

Dette er en slektskrønike fra sørstatene i USA. Familien ankommer USA som slaver, og vi følger dem og deres etterkommere fram til i dag. Den vi blir best kjent med er Ailey Pearl Garfield som på jakt etter egen identitet også lærer om sine formødre. I noen kapitler hører vi historiene til disse formødrene – og fedrene. Blant disse forfedrene er hvite slaveeiere.

Perspektivene veksler, og Jeffers klarer å få fram både det gode og onde i karakterene sine. Her er ingen endimensjonale figurer. Boka åpner med et slektstre, slik at vi ikke skal gå oss vill, men jeg brukte det i liten grad fordi boka er strukturert godt.

Her skildres mye grusomhet, nærmest alt man kan komme på av forferdelige ting som kan gjøres mot folk vil du finne i boka. Likevel er den skrevet med lett hånd og mye empati, og det er kanskje derfor jeg orket å lese videre. I tillegg er det mye humor og varme i den. Den har en underholdende blanding av poetisk språk (forfatteren er lyriker) og morsomme replikker. Dette er ingen mørk bok, til tross for mørket den skildrer.

Vi følger mest kvinnene i historien, men blir også glade i blant annet Onkel Root. Karakterene i boka blir veldig levende og de lever videre i deg etter endt lesing. Man drives framover i historien av ønsket om å vite hvordan det går med dem, boka føles aldri lang og tung.

Dette er en gripende, episk slektsroman for de som likte Åndenes hus av Isabel Allende, Komme hjem av Yaa Gyasi eller nevnte Det åttende livet (til Brilka) av Nino Haratischwili. Som i disse er det også elementer av magisk realisme i denne historien, selv om det i all hovedsak er en realistisk fortelling.

I disse regnværstider – kanskje har du lyst til å dykke ned i en lang og god bok? Det anbefales!

Er W.E.B. Du Bois' kjærlighetssanger inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 19/07/2024

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 4: Utstilling Sandvika

Rykkinn. Voksenavd.

  • Eks. 5: På hylla

Eiksmarka. Voksenavd.

  • Eks. 6: På hylla

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 2: På hylla

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Translate »